Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ : Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ στην South Europe Gateway Thessaloniki Limited

0theofanis sotiris

Μια νέα εποχή ξεκινά από σήμερα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την πόλη και την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, μετά την χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 67% των μετοχών του ΟΛΘ στην South Europe Gateway Thessaloniki Limited. Τούτο αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. Να σημειωθεί ότι χθες νωρίς το απόγευμα το “theseanation” είχε αναφερθεί στην εν λόγω εξέλιξη με την καταβολή του τιμήματος και στην ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού από τον κ. Σ. Θεοφάνη.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Με την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος διαχείρισης και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θέτει τις βάσεις γα την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.
Το εφάπαξ τίμημα των €231,926 εκατ. ήδη καταβλήθηκε από την South Europe Gateway Thessaloniki Limited, η δε συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. Εκτός από το προαναφερόμενο τίμημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό έχουν επίσης ληφθεί υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,27%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά: «Η ολοκλήρωση της παραχώρησης του ΟΛΘ αποτελεί μία εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας. Η διαχείριση του λιμένα από μία διεθνή κοινοπραξία αναμένεται να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τον Οργανισμό, ενώ η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί συνολικά από τις μεγάλες επενδύσεις, την ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι προσδοκώμενες συνέργειες είναι μεγάλες, αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πιστοποιούν εμπράκτως την στρατηγική του Ταμείου, η οποία δεν περιορίζεται στο ύψος του τιμήματος που εκάστοτε εισπράττεται, αλλά στις αναπτυξιακές επιδράσεις και στα κοινωνικά οφέλη που συνοδεύουν κάθε ενέργεια μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης σημείωσε: «Η παραχώρηση του ΟΛΘ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας μας για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των λιμενικών υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών. Η διεθνοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα ενισχύσει το ρόλο του στο διαμετακομιστικό εμπόριο τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ευρώπης. Τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του λιμένα της Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσουν τη θέση του, συνδράμοντας παράλληλα, στην ενίσχυση της οικονομίας τόσο της Βόρειας Ελλάδας όσο και της χώρας στο σύνολο της».

Το νέο δ.σ. ανακοίνωσε ο ΟΛΘ
Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. ανακοινώνει ότι συγκροτήθηκε σε σώμα σήμερα, Παρασκευή 23 Μαρτίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ μετά την καταβολή του τιμήματος των 231,926 εκατ. ευρώ και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στην South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd.
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο συντονιστής της κοινοπραξίας DIEP GmbH-Terminal Link SAS- Belterra Investments Ltd, κ. Σωτήριος Θεοφάνης, με αναπληρωτή Πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Terminal Link SAS, κ. Boris Wenzel.
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ έχει ως εξής:
1. Σωτήριος Θεοφάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ, εκτελεστικό μέλος
2. Boris Wenzel, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΣ, μη εκτελεστικό μέλος
3. Arthur Davidian, μη εκτελεστικό μέλος
4. Άγγελος Βλάχος, μη εκτελεστικό μέλος
5. Alexander-Wilhelm Von Mellenthin, μη εκτελεστικό μέλος
6. Παναγιώτης Αλευράς, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
7. Γαβριήλ Ιωάννου, μη εκτελεστικό μέλος
8. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
9. Yung YU, μη εκτελεστικό μέλος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter