Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στην άρχουσα τάξη "ελίτ" των Βρυξελλών. Τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού φαίνεται να κερδίζουν στις ευρωβουλευτικές εκλογές

ΠΑΝΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

Του

Επαμεινώνδα Πανά
τ. Καθηγητή Τμήματος Στατιστικής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ο παγκοσμίου φήμης οργανισμός GALLUPδιεξήγαγε πανευρωπαϊκή δημοσκοπική έρευνα, της οποίας η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Θυμίζουμε ότι ο ιδρυτής του Οργανισμού GeorgeH. Gallup(1901 - 1984) ήταν πρωτοπόρος των δημοσκοπήσεων που αφορούσαν στη μέτρηση των απόψεων της κοινής γνώμης. Η συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή έρευνα GALLUP αποκτά ιδιαίτερη αξία λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014. Το δείγμα για κάθε χώρα αποτελούνταν από 1000 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2014. Στο ερώτημα «Εγκρίνετε ή όχι την απόδοση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», δηλαδή αν οι πολίτες εγκρίνουν ή όχι τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες πολίτες, το 2013, απάντησαν, σε ποσοστό 19%, ότι εγκρίνουν τις αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι το 81% δεν τις εγκρίνει, ή αλλιώς οκτώ στους δέκα Έλληνες δε συμφωνούν με τις αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Γράφημα 1: Ποσοστό των Ελλήνων που εγκρίνουν τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

gr1

 

Από το γράφημα 1 παρατηρούμε ότι το 2009, το 60% των Ελλήνων ενέκρινε τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, 6 στους 10 Έλληνες ήταν σύμφωνοι με τις πολιτικές της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομική κρίση και κυρίως οι πολιτικές λιτότητας, δηλαδή οι πολιτικές της Τρόικας, η οποία εκπροσωπεί  την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, επηρέασαν σημαντικά την αλλαγή της στάσης των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, δεν εκπλήσσει η εικόνα του γραφήματος 1. Ενώ το 2009 το 60% δήλωνε ότι εγκρίνει τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σε ένα χρόνο, το 2010, αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 32%. Το 2013 αυτό το ποσοστό έφθασε μόλις στο 19%, που σημαίνει ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες πλέον δεν εγκρίνουν τις αποφάσεις. 

Η αύξηση της ανεργίας, κυρίως των νέων που είναι τα θύματα της δικομματικής κυβέρνησης και της Τρόικας, η λιτότητα που θίγει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων, η συρρίκνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, η οικονομική ανασφάλεια και η κρίση στα ακίνητα, αλλάζουν τη σύνθεση της Ελληνικής κοινωνίας. Οδεύουμε πλέον και λόγω Τρόικας, δηλαδή Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κοινωνία του ενός τρίτου. 

Αυτά όλα απεικονίζονται στο 81% των Ελλήνων που δε συμφωνούν με τις πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πριν εξετάσουμε τις απόψεις των νέων, ας δούμε πώς διαμορφώθηκαν αυτά τα ποσοστά στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ο παρακάτω Πίνακας 1 παρουσιάζει αυτά τα ποσοστά.

Πίνακας 1: Μεταβολές στην Έγκριση της Ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 tabl1

Σημείωση: Δ/Υ = Δεν Υπάρχουν

Από τα στοιχεία του Πίνακα 1 παρατηρούμε ότι:

· Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων οι πολίτες δηλώνουν ότι εγκρίνουν τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 50% και άνω, είναι:

  • το Λουξεμβούργο με 67%
  • η Γερμανία με 59%
  • το Βέλγιο με 56%
  • και η Δανία με 50%

Το αποτέλεσμα αυτό δεν προκαλεί εντύπωση για την τριάδα Λουξεμβούργο – Γερμανία – Βέλγιο, αφού γεωγραφικά το δίκτυο των αποφάσεων είναι επικεντρωμένο σ' αυτές τις χώρες.

· Τα ποσοστά του 2013 σε σχέση με τα ποσοστά του 2008 (χρονιά προ κρίσης), αποκαλύπτουν πώς η οικονομική κρίση άλλαξε την εικόνα των πολιτών.

Ειδικότερα για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2008, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα είχαμε σημαντική μείωση του ποσοστού του 2008, το 2013. Για το 2009 που είχαμε στοιχεία σε σύγκριση με το 2013 διαμορφώνεται σε ποσοστιαίες μονάδες η εξής διαφορά:

Ελλάδα: -41%

Στην Ισπανία είχαμε μια σημαντική μείωση κατά -32% ανάμεσα στο 2008 και το 2013, ενώ στην Ιρλανδία η αντίστοιχη μείωση του ποσοστού ήταν -23%.

 

·         Περίπου τρεις στους δέκα πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Τσεχία και τη Σουηδία, εγκρίνουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ας δούμε ποια ακριβώς πληροφόρηση μας δίνει αυτή η αξιόλογη έρευνα του GALLUPγια τους νέους ηλικίας 15 έως 30 ετών.

Θα ξεκινήσουμε πρώτα ξεχωριστά για τη χώρα μας. Το γράφημα 2 μας παρουσιάζει τι ακριβώς πιστεύουν οι νέοι:

 

Γράφημα 2: Ποσοστό των νέων (15 έως 30 ετών) Ελλήνων που εγκρίνουν τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

gr2

 

Το γράφημα 2 αποκαλύπτει τη συνεχή δραματική μείωση του ποσοστού των νέων ηλικίας 15 – 30 ετών που εγκρίνουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2009 το 61% των νέων δήλωνε ότι συμφωνούσε με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2010 λόγω της κρίσης το ποσοστό αυτό έπεσε κατακόρυφα στο 38%, για να κατρακυλήσει στη συνέχεια στο 19%, το 2013.

Και στην περίπτωση αυτή το  81%  των νέων ΔΕ συμφωνεί και δεν εγκρίνει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, οι απόψεις των νέων ηλικίας 15 έως 30 ετών απεικονίζονται στον Πίνακα 2.

Πίνακας 2: Μεταβολές στην Έγκριση της Ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόψεις νέων ηλικίας 15 έως 30 ετών)

tabl2

Σημείωση: Δ/Υ = Δεν Υπάρχουν

 * = Το μέγεθος του δείγματος είναι μικρό

Τα στοιχεία του Πίνακα 2 μας πληροφορούν ότι:

αν εξαιρέσουμε τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ - Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Σλοβενία, Ρουμανία, Τσεχία, Εσθονία και Λετονία- τότε θα διαπιστώσουμε ότι έξι -Ολλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Δανία, Γερμανία και Βέλγιο- από τις δεκατρείς χώρες ξεπερνούν το 50% και οι νέοι σ' αυτές τις χώρες εγκρίνουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.οι νέοι στην Ελλάδα (81%), στην Κύπρο (70%), στην Ιταλία (66%), στην Ισπανία (61%), στην Πορτογαλία (54%), στη Γαλλία (53%) και στη Φιλανδία (51%), ΔΕΝ εγκρίνουν τις αποφάσεις που λαμβάνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Συγκρίνοντας την προ κρίσης χρονιά (2008) με τα ποσοστά του 2013, βλέπουμε μια δραματική μείωση στην Ισπανία (-34%), στην Ιρλανδία (-18%), στη Γαλλία (-17%), στη Φινλανδία (-15%) και στην Ιταλία (-14%). 

Οι Έλληνες πολίτες, μέσω της πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης του Οργανισμού GALLUP, έδειξαν ότι το Μνημόνιο στο οποίο, μέσω Τρόικας, έχει σημαντική συμμετοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει φέρει σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του εργαζόμενους, τους νέους και γενικά την Ελληνική κοινωνία. Συμπερασματικά: 

  • Αλληλεγγύη ουσιαστικά δεν υπάρχει.

 

  • Το κλίμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

  • Ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται. Η κακή πολιτική διάθεση που έδειξε η δημοσκόπηση GALLUP δίνει υψηλές πιθανότητες να κυριαρχήσει ο ευρωσκεπτικισμός στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

 

  • Τα ποσοστά έγκρισης των αποφάσεων της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλες τις χώρες –εκτός Λουξεμβούργου, Γερμανίας, Βελγίου και Δανίας- δείχνουν σε κάποιο βαθμό ότι κάτι «στραβά» πηγαίνει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Μήπως και η "ελίτ" των Βρυξελλών θα πρέπει να σκεφθεί πώς θα μειώσει τη δύναμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λήψη των αποφάσεων; Τουλάχιστον όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όχι μόνο από τους γραφειοκράτες, αλλά και από τους πολίτες. Δηλαδή, όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται μέσω δημοψηφισμάτων. 

Η αποτελεσματική ηγεσία επιτυγχάνει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, ενώ η αναποτελεσματική ηγεσία και οι λανθασμένες αποφάσεις οδηγούν σε αποτυχημένα αποτελέσματα. Ατελείς αποφάσεις παράγουν ατελή αποτελέσματα. Η καλή ηγεσία κρίνεται από τις δύσκολες επιλογές, οι οποίες όμως είναι βασισμένες σε κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους και τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους στους πολίτες. Οι αποφάσεις θα πρέπει να προστατεύουν κυρίως τα δικαιώματα των πολιτών. Ο ρόλος της ηγεσίας δε θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία προβλημάτων στις κοινωνίες, αλλά στην επίλυση των προβλημάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες. Αυτό ερμηνεύεται ως χρηστή διαχείριση και δημοκρατική διοίκηση. 

Καταλήγουμε λοιπόν ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter