Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΡΕΥΝΑ : Προτεραιότητες Οικονομικής Ανάπτυξης ( Απόψεις Ειδικών )

ΠΑΝΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

Του

Επαμεινώνδα Πανά
Καθηγητή Τμήματος Στατιστικής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι εύκολο να διατυπώνουμε με μεγάλη συχνότητα τη λέξη ανάπτυξη. Εάν κάποιος αναζητήσει τη λέξη ανάπτυξη στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσει ότι εμφανίζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών.

Βέβαια, είναι σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν όλα τα κείμενα των πολιτικών που αναφέρονται στην έννοια της ανάπτυξης, όμως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, πάνω από 80%, δεν αναφέρουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά είναι καλυμμένη η «ανάπτυξη» μέσα σε μια νεφελώδη και ασαφή πρόταση.

 


Όμως, σήμερα η χώρα κάτω από την κρίση που βιώνει, χρειάζεται σαφείς προτάσεις. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, αναζητούν κάτι το σαφές και άμεσα αποδοτικό με στοιχεία υλοποίησης προκειμένου να δώσουν σημασία στη λέξη ανάπτυξη.

Βασικά, χρειάζεται ένα μεθοδολογικό πλαίσιο, ένα εργαλείο, ή ένα υπόδειγμα που να στηρίζεται σε βασικές πληροφορίες και να παράγει αξιόπιστες πολιτικές για το τι θα κάνουν για την ανάπτυξη αυτοί που προτείνουν κάποιο μέτρο και γιατί θα το κάνουν.

Υπάρχουν αρκετά μεθοδολογικά πλαίσια ή υποδείγματα για να μελετήσουμε το ζήτημα της ανάπτυξης. Δυστυχώς, οι Κυβερνήσεις μας, οι πολιτικοί μας, οι επιχειρήσεις μας, εμείς οι ίδιοι, σπάνια στηριζόμαστε σε τέτοια επιστημονικά εργαλεία. Συνήθως, βασιζόμαστε σε επιθυμίες ή και σε συναλλαγές για να μεγιστοποιεί, ο καθένας από τη μεριά του, τη δική του ωφελιμότητα.

Ένα μικρό παράδειγμα: έχουν κυριολεκτικά δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για μελέτες χωροθέτησης ΧΥΤΑ και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλήθος ανεξέλεγκτων χωματερών και να ξοδεύονται αρκετά χρήματα για ποινές που μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός ασφαλώς δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να λειτουργεί ένα πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς, έτσι πρόχειρα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η κατανομή των πόρων από την Κυβέρνηση προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις χωρίς μεθοδολογικά πλαίσια αποτελεί ένα βέβαιο τρόπο λανθασμένης πορείας που τελικά καταλήγει σε αποτυχία.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να μπορέσει η Κυβέρνηση να είναι επιτυχημένη στην αναπτυξιακή πολιτική της, οφείλει να αφουγκράζεται πώς οι πολίτες και οι φορείς σκέπτονται τα προβλήματα της ανάπτυξης.
Η ιδέα να ακούσουμε τους πολίτες ή τους φορείς πολλές φορές προβληματίζει και την εκάστοτε Κυβέρνηση, αλλά και τους αρμόδιους φορείς. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τις απόψεις των πολιτών, ως μη ορθολογικές, όταν πρόκειται για την κατανομή των δημόσιων πόρων. Ο ορθολογισμός και η ορθολογική δράση δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Καλύτερα είναι να ακούσουμε τις ορθολογικές απόψεις των πολιτών πριν αποφασίσουμε παρά να τους θεωρήσουμε ως μη ορθολογικούς και δεν δώσουμε προσοχή στις κρίσεις τους.

Οι οικονομολόγοι πίστευαν, τουλάχιστον τα τελευταία 80 χρόνια, ότι οι οικονομικοί κύκλοι εμφανίζονται λόγω των παικτών της πραγματικής οικονομίας (παραγωγών και καταναλωτών, αγαθών και υπηρεσιών), ενώ στο τραπεζικό σύστημα δεν δινόταν η δέουσα προσοχή.

Ποιοι λοιπόν δημιούργησαν την παρούσα κρίση; Δυστυχώς, το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την παραγωγή επικίνδυνων προϊόντων.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter