Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Gap ανεφοδιασμού της αγοράς διαβλέπουν φορείς

sep limani 000

Τα κενά στην αγορά και τον ομαλό εφοδιασμό της με εισαγόμενα είδη αλλά και εισαγόμενες πρώτες ύλες που οδηγούνται στην εσωτερική μεταποίηση έχουν αρχίσει να διαγράφονται στον ορίζοντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από τις εγγύς αγορές όπου το πάγωμα σε πολλές των περιπτώσεων ήταν ακαριαίο, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με το τραπεζικό σύστημα και τα capital controls.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις, γεγονός που ήδη ως γνωστόν προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο της χώρας που έχει αρχίσει να «φοβάται» την έλλειψη ειδών σε ράφια πολυκαταστημάτων ακόμα και για είδη καθημερινότητας.

O τομέας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων αλλά ως γνωστόν και ο εμπορικός κόσμος, ευελπιστεί ότι τάχιστα το τραπεζικό σύστημα θα απελευθερώσει περαιτέρω την κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό για εμπορικούς λόγους, ούτως ώστε να μην υπάρξει επέκταση του προβλήματος ενδεχομένως μέχρι και της περιόδου όπου υπάρχει σοβαρός ανεφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς με εισαγόμενα στα τέλη του Φθινοπώρου, όπου κατά κύριο λόγο έρχονται εισαγόμενα είδη που αφορούν την εορταστική περίοδο, αλλά και συνακόλουθα την περίοδο των εκπτώσεων που επακολουθούν.

Συλλογικοί φορείς του εμπορίου, ευελπιστούν σε ρυθμίσεις αλλά επίσης βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ηγεσίες των λιμανιών με στόχο να υπάρξουν καλύτερες χρεώσεις για εμπορεύματα τα οποία έχουν παγιδευτεί στις λιμενικές ζώνες εξαιτίας των capital controls.

Μόλις σήμερα και όπως ανέφερε το ΑΠΕ, η ΣΕΠ παραχώρησε εκπτώσεις της τάξης του 30% για τα εμπορευματοκιβώτια εντός της ζώνης ευθύνης της.

Μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία και έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΣΕΠ σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές με στόχο να ελαχιστοποιήσει τα «χρονικά ανοίγματα» για την έξοδο των εμπορευματοκιβωτίων εξαιτίας των capital controls.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter