Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε «ρότα» προσφυγής κατά απόφασης περί κρατικών ενισχύσεων σε όρους της σύμβασης ΟΛΠ- COSCO

cosco olp provlita

«Νομικά αίολη πιθανώς να αποδειχθεί η αιφνιδίως αναδυθείσα, και σε χρονική συγκυρία επίσκεψης στην Κίνα κλιμακίου εξ υπουργών της κυβέρνησης, υπόθεση που ήγειρε η αρμόδια διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων σε ορισμένους όρους της σύμβασης ΟΛΠ- COSCO.

Νομικοί κύκλοι σε γνώση των οποίων έχουν περιέλθει στοιχεία των επισημάνσεων της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ε.Ε. σημείωναν μεταξύ άλλων ότι περιέχει πρόδηλα σφάλματα στην αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και των σχετικών εφαρμοστέων διατάξεων εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι να ασκηθεί προσφυγή για την ακύρωσή της. Κάτι που πρέπει να συμβεί το αργότερο μέχρι της 3 Ιουνίου στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Με κύκλους των παραγωγικών τάξεων αλλά και χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων να κάνουν λόγο για «περίεργη αντιμετώπιση» της COSCO, μεσούσης μάλιστα και της διαδικασίας του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ τα στοιχεία περί την υπόθεση εμφανίζουν μία διαφορετική εικόνα δεδομένου ότι από τον Ιούλιο του 2012 η Επιτροπή έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει κρατική ενίσχυση από τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης.

Έχει επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από τις φορολογικές διατάξεις του άρθρου 2 το Ν. 3755/2009 δεν οδηγούν στην χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογικές διατάξεις στις οποίες αναφέρεται η απόφαση έχουν συμπεριληφθεί σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις παραχώρησης για τα άλλα έργα υποδομής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις συμβάσεις αυτές εξέτασε η Επιτροπή και δεν προέβαλε καμία ανησυχία σχετικά με την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ενώ επισημαίνεται πως έχει επίσης εξετάσει σε προηγούμενες περιπτώσεις την εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει από το 1953 για την προστασία αλλοδαπών επενδύσεων και δεν έχει προβάλλει οποιεσδήποτε ενστάσεις.

Από την πλευρά του ο ΟΛΠ σε διευκρινιστική του ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που ήγειρε η αρμόδια διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων σε ορισμένους όρους της σύμβασης ΟΛΠ- COSCO ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση αυτή δεν αφορά σε κανένα σημείο της την πρόσφατη επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης μέσω φιλικού διακανονισμού για το δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ που κυρώθηκε με το Ν. 4315/14.» παραπέμποντας καταληκτικά το θέμα της ΣΕΠ στις σχέσεις με το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Όπως ανέφερε το "theseanation" στην ειδησεογραφία του χθες τέλος στις παρανοήσεις και παραφιλολογίες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί των διαθέσεών τους για το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη σημασία του για την περαιτέρω προώθηση των ελληνο-κινεζικών οικονομικών σχέσεων έθεσε το Πεκίνο δια του Kινέζου υπουργού εξωτερικών Wang Yi στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο όποιος επισκέπτεται μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη το Πεκίνο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν Κινεζικά μμε μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να παγιώνουν και να διευρύνουν της συνεργασία τους σε ρεαλιστική βάση πραγματιστική συνεργασία και να καταστήσουν το project του λιμανιού του Πειραιά πρότυπο του αμοιβαίου οφέλους τους».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter