Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θέμα κρατικών ενισχύσεων στην Cosco θέτει η Ε.Ε.

cosco piraeus 600 1

Θέμα κρατικών ενισχύσεων στην Cosco και την PCT SA θέτει η Ε.Ε. κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για "δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού".

Η δημοσιοποίηση του θέματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται ένα 24ωρο σχεδόν πριν από την επίσκεψη στη Κίνα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του υπουργού Επικρατείας Ν Παππά, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco, η επέκταση της επένδυσης της οποίας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας αι όχι μόνο.
Κύκλοι των χρηστών σε γνώση των οποίων έχουν περιέλθει τα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου για το εν λόγω θέμα, έκαναν λόγο για κίνηση σημειολογικής σημασίας δεδομένου ότι το λιμάνι του Πειραιά στην περίπτωση που αναπτυχθεί η Cosco θα πάρει πολύ μεγάλο μέρος της κίνησης από λιμάνια της Β. Ευρώπης, κάτι το οποίο έχει από καιρού επισημανθεί ως ένα εκ των στοιχείων επί των οποίων είχε αναπτυχθεί «πολεμική» κατά της έλευσης της Cosco στον Πειραιά από κύκλους των Βρυξελλών.
Κατά πληροφορίες δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα να κινηθούν οι ανάλογες νομικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει απάντηση (έφεση) κατά της υπόθεσης που ανέκυψε.
Στην ανακοίνωση της η Ε.Ε. σημειώνει πως «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (PCT) και της μητρικής της εταιρείας Cosco Pacific Limited (Cosco) παρείχαν στους δικαιούχους αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».
Και αναφέρεται ότι τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φορολογικές απαλλαγές και η Ε.Ε. ζητά άμεσα «οι εταιρείες να επιστρέψουν τα πλεονεκτήματα που έλαβαν στο ελληνικό κράτος» ενώ ζητείται παράλληλα από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα προς την ΣΕΠ Α.Ε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter