Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε… Μαξίμου και Βρυξέλλες

limani peiraia olp cosco

Έτοιμη να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΟΛΠ μηδέ αποκλειόμενης και της περίπτωσης να φέρει την υπόθεση μέχρι και το Μαξίμου αλλά και την ΕΕ.

Αιτία η ψήφιση χθες του νομοσχεδίου του ΥΝΝΠ και των ρυθμίσεων για την απελευθέρωση της διαδικασίας ανάθεσης της διαχείρισης των αποβλήτων στα λιμάνια. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στις εν λόγω ρυθμίσεις είχαν εκτός του ΟΛΠ , που ως γνωστόν έχει ιδιωτικοποιηθεί ,εναντιωθεί και τα άλλα υπό δημόσιο έλεγχο λιμάνια γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ υποστήριξε ότι θίγεται το δικαίωμα που έχει ρυθμιστεί μέσω της σύμβασης παραχώρησης να διαχειρίζεται ο ίδιος τα απόβλητα είτε να τα υποπαραχωρεί.

Επίσης εκφράστηκαν απόψεις ότι οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο, ζήτημα που αναμένεται, πάντα κατά πληροφορίες να εξεταστεί και από την Κομισιόν εφόσον αποφασιστεί από τον ΟΛΠ η εκεί προσφυγή.

Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, είναι αντικείμενο και δεύτερης τροπολογίας στο επίμαχο νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει ότι οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί για τη διαχείριση αποβλήτων δεν θα θιγούν από την απελευθέρωση των υπηρεσιών που καθιερώνεται. Εντούτοις και η συγκεκριμένη τροπολογία προκαλεί αντιδράσεις, αφού εκτιμάται ότι δεν επιλύει παρά περιπλέκει το θέμα.

Επίσης στην αντιπαράθεση που ήδη έχει καταγραφεί για το ζήτημα του τρόπου ανάθεσης αποκομιδής των στερεών και υγρών αποβλήτων πλοίων ήρθε χθες να προστεθεί και μία τροπολογία που κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία επιχειρείται ο διορισμός από το Δημόσιο υπαλλήλων στον ιδιωτικοποιημένο – πλέον – ΟΛΠ.

Ουσιαστικά πρόκειται για το διορισμό παλαιών επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στην εταιρεία. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι διορισμοί αυτοί ενδεχομένως «κατευθυνθούν» σε άλλα υπό δημόσιο έλεγχο λιμάνια αν δεν υπάρξει καμία νέα έκπληξη.

Μετά τις παλινωδίες στο θέμα του Ελληνικού και της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει νέο μέτωπο με έναν άλλο μεγάλο ξένο επενδυτή στη χώρα, τους Κινέζους της Cosco με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και σε χρονική συγκυρία όπου ο πρωθυπουργός ευελπιστεί να αλλάξει το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ και όχι όνο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter