Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στον «αστερισμό» της COSCO ο ΟΛΠ

cosco piraeus 600 1

Εθυμοτυπικά το γνωστό καμπανάκι με το οποίο δηλώνεται η έναρξη της συνεδρίασης στο ΧΑΑ κτύπησε νωρίτερα σήμερα νέος πρόεδρος της ΟΛΠ ΑΕ Wan Min παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της COSCO ,που βρίσκονται στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του τυπικού-οικονομικού διαδικαστικού με το ΤΑΙΠΕΔ, στο ΧΑΑ.


Όπως είχε αναφέρει το «theseanation”της «πανηγυρικού χαρακτήρα έναρξης» προηγήθηκαν τα γραφειοκρατικά μέρη της συμφωνίας που προβλέπονται από την επικυρωθείσα από τη Βουλή διαγωνιστική διαδικασία δηλαδή της καταβολής των τιμημάτων για τις μετοχές που περνούν πλέον από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλήρη έλεγχο της COSCO.
Αυτή την ώρα εξελίσσονται οι διαδικασίες των συνεδριάσεων των δ.σ. (παλαιού και νέου) του ΟΛΠ και εναπομένει και τυπικά η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου δ.σ. από την COSCO.
Όσον αφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι επι της ουσίας οι παρεμβάσεις εικάζεται ότι θα αρχίσουν σταδιακά από τα μέσα Σεπτεμβρίου αρχής γενομένης από των αναδιαρθρώσεων των κεντρικών υπηρεσιών σε ένα «μάχιμο σχήμα». Το οποίο, όπως είχε αναφέρει το «theseanation”, θα μπορεί να τρέξει τους σχεδιασμούς της εταιρίας οι οποίοι προς ώρας κρατούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό» και παρά το γεγονός ότι όλο το διάστημα που προηγήθηκε είδαν το φώς της δημοσιότητας διάφορα σενάρια. Διεθνείς παρατηρητές, εμπειρογνώμονες σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών αλλά και παράγοντες της τοπικής αγοράς φαίνεται να συμφωνούν στο τμήμα εκείνο που αφορά αυτή καθ αυτή την πολιτική αναβάθμισης του ρόλου και της θέσης του Πειραιά σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην κατάταξη των λιμένων της Μεσογείου.
Νωρίτερα το «theseanation”, είχε αποκαλύψει ότι πάνω από 80 δισ. δολ ξοδεύει η Cosco για να αγοράσει θυγατρικές της στο εξωτερικό
Η COSCO υπέγραψε μία συμφωνία για να αγοράζει οκτώ διεθνείς εταιρείες θυγατρικές της. Πρόκειται για τις China Shipping (Romania) Agency Co. Ltd SRL, COSCO Poland Sp., COSCO Russia Ltd., Cosren Shipping Agency (Pty) Ltd, Golden Sea Shipping Pte. Ltd., COSCO Lanka (Pvt) Ltd, COSCO Cambodia Pte Ltd and China Shipping México, S. de R.L. de C.V., Η συνολική αξία αυτών των συναλλαγών υπολογίζεται στα 80,5 δις. δολ. Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση στο εξωτερικό του τομέα του μάρκετινγκ και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, η Cosco είχε ολοκληρώσει την εξαγορά 31 θυγατρικών της εντός της Κίνας.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Μία συμφωνία - ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνολικά για την ελληνική οικονομία ολοκληρώνεται σήμερα με τη χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 51% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco (Hong Kong) Group Limited.

Επισημαίνεται ότι η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, σε δύο στάδια. Σήμερα, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, με την Cosco (Hong Kong) Group Limited να καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και να καθίσταται μέτοχος 51% του ΟΛΠ ΑΕ.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter