Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

"Κόντρα" κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Δρίτσα UPD

olp 56

Αντιπαράθεσης συνέχεια μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και ΤΑΙΠΕΔ καθώς στην συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» αναφορικά με τον ΟΛΠ και την υπογραφείσα συμφωνία με την COSCO ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΤΑΙΠΕΔ ως κράτος εν κράτει.

Ειδικότερα ο υπουργός ερωτηθείς για την υπογραφείσα συμφωνία ανέφερε ότι « ο Πειραιάς είναι ένα λιμάνι τεράστιων δυνατοτήτων και θα έπρεπε με διαφορετικό τρόπο να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, όμως η πίεση των πραγμάτων οδήγησε σε επιλογές που δεν είναι δικές μας.

Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι ... δεν ήταν η προγραμματική μας επιλογή» τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να επισημάνει ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, και όχι επί τη βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τον Πειραιά. «Ούτε από την Θάτσερ δεν πέτυχε το μοντέλο πώλησης μετοχών» πρόσθεσε.

Όπως είπε, σε αυτήν την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού, να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί. Επισήμανε πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις συνολικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, η συμφωνία για τον ΟΛΠ είναι τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και σε σχέση με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο, πρόσθεσε. Μάλιστα ανέφερε ειδικότερα ότι πως αρχικά παραχωρείται το 51% των μετοχών στην Cosco και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Βολές κατά ΤΑΙΠΕΔ
Σε ότι αφορά το ζήτημα του ανέκυψε μετά την κριτική του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο ΤΑΙΠΕΔ, και ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει το ερώτημα "με τον Σπίρτζη ή τον Πιτσιόρλα" ». Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, είναι επινόηση των δανειστών, πρόσθεσε, τονίζοντας και πάλι ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Όπως εξήγησε, το Ταμείο λειτουργεί με κανόνες που πρέπει και η κοινωνία και η κυβέρνηση να το ελέγχει συνεχώς.
«Δίνουμε μάχες καθημερινά και με τους εαυτούς μας και με την ιστορία μας και τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Σε αυτή την κρίσιμη και πολύ σκληρή στιγμή κάποιοι επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, κάποιοι άλλοι επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν και έχω επιχειρήματα πολύ σοβαρά για αυτό να δεχθούν ακόμα και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου, να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες» πρόσθεσε.

Για τα επεισόδια

Σε ότι αφορά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας καταδίκασε απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζάππειο. Δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, οι αρχές λειτούργησαν αυτόνομα, σημείωσε και ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες. «Ήταν λάθος που τους εμπόδισαν» επανέλαβε.

Αδ. Γεωργιάδης: Να παραιτηθεί ο κ. Δρίτσας

Την κόντρα του υπουργού ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα με αφορμή την πώληση του ΟΛΠ αναδεικνύει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης με αναρτήσεις του στο Twitter, στις οποίες ζητά από τον υπουργό να παραιτηθεί.
«Πέραν των πολιτικών μας διαφορών, η εικόνα του κ. Δρίτσα να αυτοεξευτελίζεται έτσι τώρα στο @megatvSK είναι λυπηρή. Η παραίτηση αξιοπρεπής!», το σχόλιο του Γεωργιάδη.
«Προσπαθεί να αποδείξει τώρα ότι όσα είπε χθες στην ίδια εκπομπή ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας, είναι λάθος! Εξευτελίζεται πλήρως.Κρίμα», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης προκλήθηκε μετά τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για τον ΟΛΠ και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «κυβέρνηση-φαρσοκωμωδία» που πρέπει να φύγει, σημειώνοντας ότι ενώ ο κ. Τσίπρας «υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα, μετά τον κ. Σπίρτζη, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας δήλωσε ότι "η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα"».

«Πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε» πρόσθεσε.

Το Μαξίμου απάντησε περνώντας στην αντεπίθεση, με κυβερνητικές πηγές να συστήνουν αυτοσυγκράτηση στη Ν.Δ., σημειώνοντας: «"Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας" δεν είναι η συμφωνία για το λιμάνι, και μάλιστα με τους συγκεκριμένους όρους. Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν με τη Siemens».

«Θα συνιστούσαμε περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερο θεατρινισμό στο γραφείο Τύπου της ΝΔ, που εχθές είχε κατεβάσει ρολά, λόγω των αποκαλύψεων για τη λίστα Λαγκάρντ και τους συγγενείς του πρώην προέδρου του κόμματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Για το ζήτημα του ΟΛΠ επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

«Η παράσταση του τσίρκου της κυβέρνησης Σύριζα συνεχίζεται... Σήμερα είχαμε πρωινή παράσταση με νούμερο Θεόδωρου Δρίτσα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού:

«Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει το θέαμα ως θεατής. Όμως αυτό που πραγματικά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί είναι η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία».

«Αφού, αποδεδειγμένα πια, δεν μπορούν να σοβαρευτούν, ας κατεβάσουν την κακόγουστη παράσταση, έλεος πια» καταλήγει.
Και το Ποτάμι σχολίασε ότι «οι δηλώσεις Δρίτσα είναι άλλη μια πράξη στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Ο κ. Δρίτσας είναι υπουργός. Με αυτά που λέει θέτει σε αμφισβήτηση κεντρικές αποφάσεις και υπονομεύει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει αξιολόγησης» σημειώνει το κόμμα και καταλήγει:

«Ή πρέπει να εγκαταλείψει την καρέκλα του ή πρέπει ο κ. Τσίπρας να του πει να την εγκαταλείψει».

Οι διαφωνίες μεταξύ Υπουργών για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων φέρνουν στην επιφάνεια μια διγλωσσία και έναν εσωτερικό διχασμό που υπάρχει εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Καλλιάνος πρόσθεσε ότι για την Ένωση Κεντρώων οι ιδιωτικοποιήσεις επιβάλλονται αν οι προς πώληση επιχειρήσεις ήταν νωρίτερα ελλειμματικές και μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν πουλάμε γη, αλλά την εκμισθώνουμε για 30 χρόνια και εκτός από το τίμημα πώλησης προσδοκούμε σοβαρή είσοδο πόρων για επενδύσεις.

Χωρίς αυτούς τους ορούς, μιλούμε για μειοδοσία και ξεπούλημα. «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις, «Όχι» στα ξεπουλήματα, κατέληξε.
Συνέντευξη Δρίτσα

Στο μεταξύ την Τρίτη το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες του ΥΝΑΝΠ.

Δρίτσας: "Οι ερμηνείες που δίδονται στα όσα σήμερα είπα στο MEGA είναι αυθαίρετες"

Σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα, ερμηνείες και ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν είτε στο διαδίκτυο είτε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε σε σχόλια πολιτικών αντιπάλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας έκανε το παρακάτω σχόλιο:

" Στην τηλεοπτική συμμετοχή μου στο MEGA σήμερα το πρωί απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις προσπάθησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ειλικρίνεια να εξηγήσω την πορεία των χειρισμών της Κυβέρνησής μας αναφορικά με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ.

Κάθε συμμετοχή μου σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή θεωρώ πάντα ότι με υποχρεώνει πρωτίστως να ενημερώνω υπεύθυνα όσους τις παρακολουθούν και αυτό έκανα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Οι ερμηνείες που θέλουν να με εμφανίσουν ότι κινούμαι σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό είναι κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής.

Ενημερώνω τέλος, ότι η αναγγελθείσα για την Τρίτη συνέντευξη τύπου καθόλου δεν συνδέεται με τα παραπάνω, αφού είχε προαποφασισθεί από την Παρασκευή."

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter