Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκτός ΟΛΠ η Δραπετσώνα δια στόματος Τσίπρα UPD

ergostasio lipasmaton drapetsona 0

Τέλος στα σενάρια περί της τύχης του τμήματος του επιλιμένιου μετώπου της Δραπετσώνας που ελέγχει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έθεσε από του βήματος της Βουλής χθες ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι αυτό θα παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως ανέφερε το "theseanation" είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, κατά την οποία, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είχαν συμφωνήσει να εξαιρεθεί η ακτογραμμή της Δραπετσώνας από τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΛΠ που θα περιλαμβάνονται στη νέα σύμβαση παραχώρησης. Να σημειωθεί ότι το διάστημα που προηγήθηκε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ άλλων είχαν υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Κερατσίνι μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Βάσει των εξελίξεων η νέα σύμβαση παραχώρησης (master concession) που θα υπογραφεί μεταξύ του OΛΠ και του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να προχωρήσει η πώληση πλειοψηφικού πακέτου του οργανισμού θα προβλέπει τόσο την εξαίρεση τμήματος του παραλιακού μετώπου αλλά και αυξημένα έσοδα για τους ΟΤΑ της περιοχής καθώς ποσοστό εσόδων του ΟΛΠ που θα πηγαίνει το δημόσιο και αυξάνεται από 2% που είναι σήμερα σε 3,5%, θα οδεύει εν συνεχεία στην Τ.Α.. Να σημειωθεί ότι απόφαση για παραχώρηση τμήματος της παραλιακής έκτασης στους ΟΤΑ, που αποτελούσε θέμα συζητήσεις μετά και τις αναφορές Δρίτσα στη Βουλή, ελήφθη παρά τις έντονες αντιρρήσεις που είχαν μέτοχοι του OΛΠ και προς ώρας είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς αλλάζουν δεδομένα της αρχικής προκήρυξης του διαγωνισμού. Οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο του OΛΠ αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Στο τελικό στάδιο έχουν περάσει η κινεζική Cosco, η APM Terminals του δανέζικου ομίλου Maersk και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

Εξετάζει τις εξελίξεις το ΤΑΙΠΕΔ
Τις τυχόν επιπτώσεις από την τροπή που έλαβε μετά και την πρωθυπουργική τοποθέτηση για τμήμα του επιλιμένιου μετώπου που θα εξαιρεθεί του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξετάσει τα επόμενα 24ωρα το ΤΑΙΠΕΔ.
Η τροπή που έλαβε το όλο ζήτημα, έχει πυροδοτήσει και έντονο διπλωματικό και οικονομικό παρασκήνιο, ενώ φαίνεται να μην βρίσκει σύμφωνους μικρομεσαίους κυρίως μετόχους της εισηγμένης αλλά και κατά πληροφορίες και του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που κατέχει τμήμα της περιοχής όπισθεν του μετώπου το οποίο επίσης ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter