Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο επίκεντρο της «κόντρας» στη Βουλή ο ΟΛΠ…

cosco olp provlita

Νέα τροπή ως προς την υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, έθεσε προ ολίγου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με παρέμβασή του στην εξελισσόμενη στην Βουλή αντιπαράθεση σε επίπεδο προέδρων πολιτικών κομμάτων για τις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που προκάλεσε η κυβέρνηση.

Σε παρέμβασή του ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι είναι έτοιμος να παράσχει ενημέρωση επί των συζητηθέντων στο Πεκίνο αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κάνοντας λόγο για ένα διαφορετικό μείγμα σε σχέση με το αρχικό της ιδιωτικοποίησης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς είχε θέσει θέμα διαφοροποίησης συνιστωσών που συνθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, επικεντρώνοντας στο ζήτημα του ΟΛΠ «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις αντικρουόμενες διατυπωμένες θέσεις υψηλόβαθμων, και όχι μόνο, στελεχών της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αναφέρεται μεταξύ των άλλων και στη λίστα Βαρουφάκη μεταξύ τριών ιδιωτικοποιήσεων με προϋπολογισμένα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 2,2 δισ. ευρώ που ήταν οι αρχικοί στόχοι.

Ως γνωστόν οι εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είχαν δρομολογηθεί με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι θα προχωρήσουν οι σε προχωρημένο βαθμό υφιστάμενοι διαγωνισμοί και επισφραγίσθηκαν με τις από Πεκίνου δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.

Ωστόσο από τη συζήτηση στη Βουλή και την παρέμβαση Δραγασάκη εικάζεται ότι το μοντέλο της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ εξακολουθεί «εύπλαστο». Και μέλλεται να αποσαφηνιστεί λίγο προ της εξαγγελίας της δεύτερης φάσης των δεσμευτικών προσφορών που είναι και η πλέον κρίσιμη.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το "theseanation" ανέφερε ότι συζητήσεις περί του ποσοστού του ΟΛΠ που θα διαθέσει η κυβέρνηση πυροδοτήθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι καθώς, κατά πληροφορίες, συνεργάτες του Γ. Δραγασάκη ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα διάθεσης του συνόλου του 67,7% του ΟΛΠ.

Γεγονός που υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «διατηρήσει θέση» στο μετοχικό σχήμα του ΟΛΠ χωρίς ωστόσο προς ώρας να προσδιορίζεται αυτό. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως θέλουν από Κινεζικής πλευράς να «βλέπουν» την εξέλιξη με γνώμονα την «συλλογική αξιοποίηση» καθώς παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) που εκτιμάται ότι θα επισπευσθεί με βάση και τις από Πεκίνου δηλώσεις Δραγασάκη αλλά για ένα «πακέτο» πλειοψηφικό και με διασφαλισμένο το management στον βασικό επενδυτή. Θέση που εικάζεται μάλλον ότι «ασπάζονται» και οι λοιποί διεκδικητές του διαγωνισμού του ΟΛΠ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter