Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

"Αυλαία" για τον φιλικό διακανονισμό

OLP-6565

Πέφτει η «αυλαία» τη Πέμπτη το μεσημέρι για ένα θρίλερ, το οποίο κράτησε περισσότερο από ένα έτος και αναφέρεται στον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ – Cosco.

Tο οποίο και αποδίδεται στις ανεπιτυχείς, όπως απεδείχθη, προσπάθειες να δημιουργηθούν προσκόμματα στη όλη διαδικασία με την εμπλοκή των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε., ύστερα από προσφυγές και ερωτήματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν τεθεί.

Τη Πέμπτη το μεσημέρι λοιπόν το Δ.Σ. του ΟΛΠ εκ των πραγμάτων θα επικυρώσει την εν λόγω διαδικασία του διακανονισμού γεγονός που θα επιτρέψει στην Cosco και κατ' επέκταση της PCT S.A. να προχωρήσει τις επενδύσεις, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί παρουσία και του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Με την έγκριση της συμφωνίας η απόφαση του ΟΛΠ θα προωθηθεί στο ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου και εκείνο να αποφανθεί ως η διαδικασία ορίζει ούτως ώστε να υπάρξει και η απαιτούμενη νομική κάλυψη της εν λόγω απόφασης.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ προχωράει καθώς όπως ανέφερε νωρίτερα το TheSeaNation, δεν ενυπάρχει κανένα πρόσκομμα, δεδομένου ότι έχει δημιουργηθεί και ανακοινωθεί η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων, η οποία χαρακτηρίζεται ως εκ των βασικών προϋποθέσεων που έχει θέσει η Τρόικα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Νωρίτερα το TheSeaNation είχε αναφέρει ότι οι άλλες αποκρατικοποιήσεις που συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για την τελική έγκριση ποσού που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα με την έγκριση της Τρόικα θα προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση δημιουργίας Ανεξάρτητων Αρχών κάτι δηλαδή που πρέπει να τρέξει μέσα στον Αύγουστο και να καλυφθεί νομοθετικά από την κυβέρνηση, ούτως ώστε οι τροικανοί να μην έχουν κανένα έρεισμα για να προτάξουν στην κυβέρνηση αναφορικά με τα προαπαιτούμενα την επίσπευση των οποίων ως γνωστόν έχει ζητήσει από τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Τέλος σε συνάντηση που έγινε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του νέου Δημάρχου Πειραιά, Γ. Μώραλη και του Πρωθυπουργού διαπιστώθηκε διαφωνία ως προς το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, με τον κ. Μώραλη να σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα έσοδο για το Δήμο από τη λειτουργία του λιμένα.

Το γεγονός παραπέμπει στην από δεκαετιών απαίτηση των επιλιμένιων δήμων να εισπράττουν ένα ειδικό «τέλος» από τις εργασίες που εκτελούνται στο λιμάνι, είτε αυτό είναι εμπορικό είτε αυτό είναι επιβατηγό παραπέμποντας στο άλυτο επίσης για δεκαετίες και μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θέμα της σχέσης πόλης – λιμένα.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε και το ΑΠΕ ο κ. Μώραλης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική σημειώνοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με τη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τω όποιων προβλημάτων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter