Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κλήρωσε» για τον ΟΛΠ - UPD

cosco-olp-provlita

Για δύο ενδιαφερόμενους κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται εκ Λονδίνου, γεγονός που οδηγεί την διαδικασία στο επόμενο στάδιο που είναι το άνοιγμα των προσφορών εφόσον οι φάκελοι κριθούν πλήρεις και δεν υπάρξουν διαδικασίες ενστάσεων.

Με βάση τις πληροφορίες είναι η Cosco και ο επενδυτικός όμιλος Morrison & Co και ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία.

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για την επιβεβαίωση των πληροφοριών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα στο TheSeaNation

Σχεδόν σε μισή ώρα πρόκειται κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π., καθώς στο Λονδίνο αναμένεται να καταθέσουν φακέλους συμμετοχής η Cosco αλλά και ένας ακόμα όμιλος εταιρειών που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Πειραιά.

Στη περίπτωση που υπάρξουν δύο φάκελοι, θα αξιολογηθούν προκειμένου να επικυρωθεί η συμμετοχή τους στην επόμενη φάση που είναι εκείνη του ανοίγματος των οικονομικών προφορών.
Φάση που επίσης θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρωί στη στρατηγική σημασία της συνεργασίας της Cosco, της Hewlett Packard και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, κατά την ομιλία του στο «3ο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο 2014» με θέμα «Επενδύσεις & Ανάπτυξη», που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ινστιτούτο Business Confucius του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή απαρχή μιας συστηματικής προσπάθειας αξιοποίησης της θέσης της Ελλάδας ως πύλη εισόδου στη Δύση από την Ανατολή.
«Προσπάθεια που συνεχίστηκε με την υπογραφή στο Πεκίνο πέρσι συμφωνιών με την Huwaei και την ΖΤΕ, συμφωνίες που πλέον εκτελούνται και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην χώρα μας» συμπλήρωσε, αφού πρώτα τόνισε ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ν. Μηταράκη:

«Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Κίνα το Μάιο του 2013 αποτέλεσε καταλύτη σε αυτή την σχέση.

Οργανώσαμε επιχειρηματική αποστολή, αποτελούμενη από 87 επιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 455 διμερείς συναντήσεις. Υπογράψαμε σημαντικά μνημόνια συνεργασίας, με πιο πρόσφατο την συμφωνία που είχα την τιμή να υπογράψω φέτος το Φεβρουάριο στο Πεκίνο με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης & Μεταρρυθμίσεων (NDRC) για την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων.

Τα αποτελέσματα της σχέσης είναι χειροπιαστά. Ξεκινάω από την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, χάρη στην οποία, σε 3 χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι όγκοι εμπορευμάτων που διακινεί. Η στρατηγική συνεργασία της Cosco, της Hewlett Packard και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί απαρχή μιας συστηματικής προσπάθειας αξιοποίησης της θέσης της χώρας μας ως πύλη εισόδου στην δύση από την ανατολή.

Προσπάθεια που συνεχίστηκε με την υπογραφή στο Πεκίνο πέρσι συμφωνιών με την Huwaei και την ΖΤΕ, συμφωνίες που πλέον εκτελούνται και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην χώρα μας. Τονίζω, ότι η βελτίωση του κόστους μεταφοράς προς την Ευρώπη και η καθιέρωση της Ελλάδος ως βασικός κρίκος στην εφοδιαστική της αλυσίδα είναι προς όφελος της Κίνας. Είναι λοιπόν μια σχέση συμφέρουσα και για τα δύο κράτη.

Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου στη Δύση από την Ανατολή. Και γεωγραφικά αλλά και πολιτιστικά. Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν π.χ. Κινέζοι πολίτες να αποκτήσουν κατοικίες στην χώρας μας, καθιστώντας την Ελλάδα ως την βάση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα Ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Κίνα, πολλές από τις οποίες είχα την τύχη να γνωρίσω κατά την διάρκεια επισκέψεων μου. Επιχειρήσεις εξωστρεφείς που συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών.

Σήμερα, από το φιλόξενο βήμα του συνεδρίου σας μπορούμε να πούμε ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, μια Νέα Ελλάδα γεννιέται.

Η πρόσφατη έκθεση της Commission καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπαίνει στην μετά Μνημόνιο εποχή. Διότι οι τρεις βασικοί λόγοι που μας ανάγκασαν να ζητήσουμε ειδικό μηχανισμό στήριξης – το Μνημόνιο – έχουνε πλέον αντιστραφεί.

Μια νέα Ελλάδα που το δημοσιονομικό έλλειμμα του χτες έχει γίνει πλεόνασμα.
Μια νέα Ελλάδα που παράγει και εξάγει, όπως φαίνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Μια νέα Ελλάδα, που επέστρεψε στις αγορές.

Αντί να μιλάμε για νέα δημοσιονομικά μέτρα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύνατους και στους πιο αδικημένους συμπολίτες μας. Αντί να μιλάμε για νέους φόρους, από 1η Ιουλίου μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές ως ένα επιπλέον κίνητρο για την πραγματοποίηση προσλήψεων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος να διαμορφώνεται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008.

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά υπάρχει και το κόστος και ο πόνος της προσαρμογής. Και πλέον θα κριθούμε από την επιστροφή στην ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε προχωρήσει πολλές πρωτοβουλίες και έχουμε αποτελέσματα να παρουσιάσουμε.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο 2012, έχουν γίνει 3 ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις (Mega Deals) άνω του 1 δις Ευρώ έκαστη.

Πρώτον, η αξιοποίηση του νέου αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια επένδυση 7,5 δις, με την συμμετοχή του Κινεζικού Ομίλου Fosun. Επένδυση που δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα στον κόσμο αλλά και ήπια ανάπτυξη οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών χρήσεων.

Δεύτερον, επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συν. Π/Υ €1,5 δισ. με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας.

Τρίτον, ο όμιλος υπό την Καναδική Fairfax που επενδύει 1,3 δις για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το 2013 επανήλθαν στο μέσο όρο προ κρίσεως. Τονίζω ότι οι μεγάλες αυτές επενδύσεις έχουν επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι αλλάζουν το κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς και δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως προς τις εξαγωγές, προχωράμε εντός χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές. Δηλαδή στις 25 επιμέρους δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, που αφορούν στους τελωνειακούς και προ-τελωνειακούς ελέγχους. Χάρη στο single window στοχεύουμε στην μείωση του χρόνου για εξαγωγή κατά 50% και του κόστους κατά 20%, έως 2015.

Τη χρονιά που μας πέρασε, το 2013, καταφέραμε να κρατήσουμε τις εξαγωγές μας στο ύψος ρεκόρ των €27,5 δις που πετύχαμε το 2012. Σπάσαμε μία αρνητική παράδοση που μας θέλει ως χώρα τα ρεκόρ μας να μην μπορούμε να τα κρατήσουμε. Βεβαίως, γνωρίζω πως υπάρχει μία κόπωση και για αυτό λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Όπως π.χ. τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Με στόχο την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ολοκληρώσαμε το Εθνικό Αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του 2021. Στόχος η επίτευξη ταχύρρυθμης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα οδηγήσει και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και σε μείωση της ανεργίας.

Στηριζόμενοι στους τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία. Κλάδοι όπως η βιομηχανία Φαρμάκων, η βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, η ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες καθώς και οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Με κατάλληλες οριζόντιες πολιτικές για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό κλίμα. Με μείωση της φορολογίας, με ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Τα μεγάλα ζητούμενα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις δεν διατάσσονται. Κατακτιούνται! Με σύστημα, με μέθοδο και με προγραμματισμό. Κατακτιούνται όταν το όραμα συνδυάζεται με δράση. Και όταν αυτά που νομοθετούμε ερχόμαστε μετά να τα αξιολογήσουμε και να τα βελτιώσουμε.

Και βεβαίως όταν έχουμε διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους. Δίνοντας χώρο στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα. Με το Δημόσιο αρωγό και συμπαραστάτη του. Ώστε να μπορεί απρόσκοπτος να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να επιχειρεί, να επενδύει, να καινοτομεί και να εξάγει».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter