Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στη Βουλή η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ

olp-56

Κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή το σχέδιο της σύμβασης πώλησης για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ, με στόχο να εγκριθεί εντός της εβδομάδας, ώστε αμέσως μετά το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση θα προβλέπει ότι ο επενδυτής θα αναλάβει να αναπτύξει όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού (δηλαδή Προβλήτα, car terminal, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευαστική).

Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, σε καμιά περίπτωση δεν πωλούνται οι λιμενικές εγκαταστάσεις, καθώς η αποκρατικοποίηση αφορά τη μεταβίβαση της σύμβασης παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το Δημόσιο, και η οποία λήγει το 2052. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές παραμένουν στο Δημόσιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών δεν αλλάζει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, οι οποίες μεταφέρονται αυτόματα στον νέο επενδυτή, κάτι που δεν είχε συμβεί με τη μέθοδο παραχώρησης εγκαταστάσεων του λιμένα στη θυγατρική της Cosco.

Παράλληλα με τον διαγωνισμό, θα δρομολογηθεί και η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου. Εκτός του τιμήματος που θα επιτευχθεί στον διαγωνισμό πώλησης του 67% του ΟΛΠ, το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να εισπράττει και το ετήσιο αντάλλαγμα της σύμβασης παραχώρησης όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αναθεώρηση.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter