Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος στο TheSeaNation:«Δύσκολη περίπτωση ο ΟΛΠ, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη»

maniatopoulos-taiped

«Δύσκολη περίπτωση», χαρακτήρισε τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, μιλώντας στο TheSeaNation για την αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Ο κ. Μανιατόπουλος έχοντας, μεταξύ άλλων, θητεύσει επί σειρά ετών στην θέση του Προέδρου του ΟΛΠ, γνωρίζει άριστα όχι μόνο τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω αποκρατικοποίησης, αλλά και όλα τα πιθανά σενάρια που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν γύρω από αυτήν.

«Η απόφαση της κυβέρνησης», τονίζει ο κ. Μανιατόπουλος «είναι ξεκάθαρη και μιλά για αποκρατικοποίηση. Συνεπώς αυτός είναι και ο άξονας πάνω στον οποίο οφείλει να κινηθεί το ΤΑΙΠΕΔ». Αναφερόμενος στο ποσοστό που θα παραχωρηθεί μέσω της αποκρατικοποίησης ανέφερε ότι «έχει ξεκαθαριστεί και έχει οριστικοποιηθεί».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheSeaNation το ποσοστό αυτό φτάνει στο 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, ενώ την προσεχή Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα πραγματοποιήσει εισήγηση προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναφορικά με το θέμα αυτό.

Καθώς ο κ. Μανιατόπουλος δεν πρόκειται να παραδώσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής νέο σχέδιο Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος, εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά για του τι είδους συζήτηση θα γίνει και σε ποια βάση.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφερόμενος στο θέμα αυτό υπογράμμισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Οικονομικών το σχέδιο του για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου αυτού αφορούν στο ποσοστό της παραχώρησης, καθώς επίσης και σε σειρά άλλων παραμέτρων που συνδέονται άμεσα και καθοριστικά τόσο με το τελικό τίμημα, όσο και με το θέμα των επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιατόπουλος : «Δεν υπάρχει οροφή για αυτό το 67% και όλα θα εξαρτηθούν από τις προσφορές που λάβουμε σε πρώτη φάση. Ταυτόχρονα με τις προσφορές θα ανοιχθεί και η αποτίμηση του ΟΛΠ η οποία θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητους φορείς. Αν οι προσφορές που θα λάβουμε κινούνται πάνω από την αποτίμηση τότε θα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αν είναι κάτω από την αποτίμηση τότε θα έχουμε ένα σύνθετο θέμα που θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή.

Αν η πρώτη φάση ολοκληρωθεί ομαλά και κάτω από πλήρη διαφάνεια όπως επιθυμούμε και όπως θα πράξουμε άλλωστε, τότε σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει με τους εν δυνάμει πλειοδότες μια συζήτηση για το επενδυτικό κομμάτι», πρόσθεσε ο κ. Μανιατόπουλος.

Στην επισήμανση του TheSeaNation πως ήδη γύρω και μέσα στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο κατά της αποκρατικοποίησης του λιμανιού ο κ. Μανιατόπουλος ανέφερε πως το γνωρίζει και πως θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, πρόσθεσε όμως πως «δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι να ασκεί πολιτική, αλλά να ολοκληρώσει με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναθέσει στο Ταμείο η κυβέρνηση».

Τέλος στο ερώτημα του γιατί δεν επιλέγει το μοντέλο των παραχωρήσεων, αλλά αυτό της αποκρατικοποίησης μέσω της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, ο κ. Μανιατόπουλος ανέφερε ότι στην περίπτωση των παραχωρήσεων τα όποια έσοδα προκύψουν πάνε στο ταμείο του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, ενώ στην περίπτωση της αποκρατικοποίησης πάνε στο ταμείο του Κράτους.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter