Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΛΘ: «Και από Μάρτη... καλοκαίρι»

olth 9999

Ενώ είναι προσδιορισμένες οι εξελίξεις της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση και του ΟΛΘ για τον προσεχή Μάρτιο, όπου υπολογίζεται να έχει «κλείσει» και η διαδικασία της δεύτερης φάσης για τον ΟΛΠ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αποτέλεσμα της συνάντησης του αναπληρωτή προέδρου της Ρωσικής κυβέρνησης Arkady Dvorkovich με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Dvorkovich εκτός από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης κατέχει και τη θέση του προέδρου στην RZD η οποία είχε περάσει στην τελική φάση των τριών διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η RZD, σε συνεργασία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO και ΟΛΘ αλλά στις 14 Οκτωβρίου είχε γίνει γνωστό πως η διοίκηση της ρωσικής εταιρείας θα εισηγηθεί στη ρωσική κυβέρνηση την απόσυρση του ενδιαφέροντος. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα επακολούθησαν από Ρωσικής πλευράς είχε διαμηνυθεί ότι η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της RZD θα είναι πολιτική.

Ανεξαρτήτως του πολιτικού και διπλωματικού παρασκηνίου αναφορικά με τις Ρωσικές επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας η «επανεμφάνιση» των Ρώσων εκτιμάται ότι θα δώσει ιδιαίτερο τόνο στο θέμα της αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης η στρατηγικής σημασίας θέση του οποίου για την νότια Βαλκανική και όχι μόνο είναι αδιαμφισβήτητη.

Να υπενθυμιστεί επίσης ότι στη δεύτερη φάση, εκτός από την κοινοπραξία της RZD με την ΤΕΡΝΑ, πέρασαν η δανέζικη APM Terminals, η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners, η ελβετική Duferco Participations Holding S.A., η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες, η ιαπωνική Mitsui & Co., Ltd. και η P&O Steam Navigation Company.

Όπως και να έχει πάντως οι διαθέσεις της Μόσχας θα διαφανούν από το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Arkady Dvorkovich με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter