Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΤΑΙΠΕΔ: Και οι οκτώ… στη δεύτερη φάση για τον ΟΛΘ - UPD

Olth-5932

«Και οι οκτώ ήταν... υπέροχοι». Ή επί το σοβαρότερο και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ περνούν και τα οκτώ σχήματα που υπέβαλαν αρχικά εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερης σημασίας καθώς διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα η σημασία και ο στρατηγικός ρόλος του υπό διεκδίκηση λιμένα της Β. Ελλάδας.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, τα οχτώ (8) επενδυτικά σχήματα που εισέρχονται στη Β' φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.:
• APM Terminals, B.V.
• Deutsche Invest Equity Partners, GmbH
• Duferco Particiption Holding, SA
• International Container Terminal Services, Inc
• Mitsui & Co., Ltd.
• P&O Steam Navigation Company (DP World)
• Russian Railways JSC / GEK TERNA S.A.
• Yilport Holding, Inc

Επίσης, εγκρίθηκαν τα αρχικά σχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων και η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται στη Β' φάση, όπου οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την ΟΛΘ ΑΕ και τους ειδικούς όρους του διαγωνισμού (data room).
Τέλος, δόθηκαν τα τελικά τεύχη του διαγωνισμού για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα στους επιλεγέντες επενδυτές, οι οποίοι κλήθηκαν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές το αμέσως επόμενο διάστημα».

Αντιδράσεων συνέχεια από την ΟΜΥΛΕ

"Σε ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόκριση των οκτώ στον β' γύρω του διαγωνισμού αναφέρει τα ακόλουθα:

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, παραγνωρίζοντας την καθολική αντίδραση του συνόλου των εργαζόμενων και των φορέων της Θεσσαλονίκης και περιφρονώντας προκλητικά και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και των βουλευτών όλων των κομμάτων, συνεχίζουν "πραξικοπηματικά" και ακάθεκτα την διαδικασία "ξεπουλήματος"
του Λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική της αποεπένδυσης και της απαξίωσης, που τόσα χρόνια ακολουθούν οι Κυβερνήσεις στα Λιμάνια, με τελευταίο παράδειγμα την αφαίρεση 34 εκ € από τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΛΘ, χρησιμοποιείται ως το μεγάλο επιχείρημα για το ξεπούλημά του. Την ίδια μεθόδευση ακολουθούν ταυτόχρονα και για τον ΟΛΠ.

Με "colpo grosso" πουλάνε τα δύο μεγαλύτερα Λιμάνια της χώρας μας, το Λιμάνι του Πειραιά και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης δημιουργώντας ανεξέλεγκτα ιδιωτικά μονοπώλια. Η Πολιτική αυτή υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προς τους δανειστές και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, καθώς και ιδιωτικά Funds.

Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Προχωρούν με αδιαφάνεια και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με παραβίαση της αρχής της δεδηλωμένης. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες, γιατί ότι και να κάνουν, όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσουν, όποιο ψέμα και να πουν, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η διαδικασία πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ στερείται κοινωνικής, πολιτικής και νομικής νομιμοποίησης. Παραβιάζει την συνταγματική νομιμότητα και δημιουργεί ρήγμα στις
σχέσεις πόλης και λιμανιών.

Καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση να σταματήσουν άμεσα κάθε ενέργεια για την πώληση των ΟΛΘ και ΟΛΠ. Τους καλούμε να μετατρέψουν την κερδοφορία τους σε ανάπτυξη και να μην ξεπουλήσουν όλο τον δημόσιο πλούτο και τα εργαλεία ανάπτυξης.

Η πολιτική του ξεπουλήματος θα ανατραπεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα και τους εργαζόμενους".

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter