Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση φωτογραφίας «Portrait, το πορτραίτο του λιμανιού»

olth-ekthesi-photo

Τη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας «Πορτραίτο του λιμανιού» εγκαινίασε χθες το απόγευμα στο κτίριο του παλαιού αντλιοστασίου, στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού η ΟΛΘ ΑΕ. Μέσα από εκατοντάδες φωτογραφίες, οι οποίες είτε εκτίθενται, είτε προβάλλονται σε οθόνες ανασυντίθενται οι πολλαπλές και διαφορετικές όψεις ενός ζωντανού οργανισμού όπως είναι το λιμάνι, που στη μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης μετασχηματίζεται και εξελίσσεται διαρκώς σε συνάρτηση με το εμπόριο και τις λειτουργίες της πόλης. Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του Ο.Λ.Θ και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο ανέλαβε την επιμέλεια και το «στήσιμο» της έκθεσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Στέλιος Αγγελούδης επικρότησε τη συμβολή των εργαζομένων στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του λιμένος και εξήγησε ότι η έκθεση ενδυναμώνει τις πολιτιστικές υποδομές στην Α΄ Προβλήτα και εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση της ΟΛΘ για την ενίσχυση των δημοσίων χώρων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

«Το λιμάνι εκτός από την τεράστια οικονομική του συμβολή στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι λόγω χωροταξίας απόλυτα συνδεδεμένο με τον αστικό ιστό, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες όχι μόνο έχουν πρόσβαση στους χώρους του, αλλά πρέπει να ενημερώνονται για τις δραστηριότητές του» επισήμανε ο κ. Αγγελούδης, ο οποίος παράλληλα εξήγησε: «Με την έκθεση «Portrait» προσδίδουμε πρόσθετο ενδιαφέρον στους επισκέπτες της Α΄ Προβλήτας, οι οποίοι μαθαίνουν την ιστορία του λιμανιού, ενώ προσφέρουμε μία ακόμη επιλογή για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, οι οποίοι για να βγουν στο κέντρο της πόλης περνούν μπροστά από την έκθεση».

Έξι θεματικές ενότητες

Το κύριο μέρος της έκθεσης είναι διαρθρωμένο σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες θα αναφέρονται σε όλες έννοιες/δράσεις του λιμανιού. Ο αριθμός έξι έχει επιλεγεί για να λειτουργεί συμβολικά στο θεατή, σχηματοποιώντας στο χώρο τις έξι προβλήτες της ΟΛΘ.

Τόπος (Τοπίο). Το λιμάνι μέσα από την ανάδειξη των τόπων – χώρων

Ταξίδι. Το λιμάνι ως αφετηρία και ως προορισμός ταξιδιωτών και επιβατών / επισκεπτών στο χθες και στο σήμερα (αφίξεις και αναχωρήσεις τουριστικών πλοίων, αφίξεις σημαινόντων πολιτικών προσώπων, αποβάσεις συμμαχικών στρατευμάτων κλπ). Η ένταξη του λιμανιού στον «χάρτη της κρουαζιέρας» με οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της πόλης.

Εμπόριο. Η διακίνηση των εμπορευμάτων (εμπορευματοκιβώτια, φορτία γενικών εμπορευμάτων, στερεά και υγρά χύδην φορτία), τόσο από το συμβατικό λιμάνι, όσο και από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων.

Μεταφορές. Το λιμάνι στο σταυροδρόμι των οδικών μεταφορών Ανατολής – Δύσης και Νότου – Βορρά και κόμβος των σιδηροδρομικών δικτύων μεταφοράς

Ζωή / Πολιτισμός. Το παλιό λιμάνι (η σημερινή προκυμαία μέχρι τον Λευκό Πύργο) διαχρονικό σύμβολο της πόλης και η σύνδεση με το νέο λιμάνι μέσω της Α΄ Προβλήτας.

Εργασία / Διαπολιτισμικότητα. Το λιμάνι τόπος εργασίας και συνδιαλλαγής ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και νοοτροπιών, μια μικρογραφία της πολυπολιτισμικής πόλης που υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια η Α' προβλήτα, μετά την ανάπλαση της, και τη διάθεση της στο κοινό της πόλης έχει εξελιχθεί σε χώρο πολιτισμού όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται στους πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στις αποθήκες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter