Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εξαγωγική «πύλη» για το Κόσοβο ο ΟΛΘ

olth-009

Διευρύνεται ο ορίζοντας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσον αφορά στις επιχειρησιακές συνέργιες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ "ψήφο" εμπιστοσύνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δίνουν επιχειρηματίες του Κοσόβου με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς σε απόσταση μόλις 3,5 ωρών από την Πρίστινα, είναι το κοντινότερο που τους προσφέρει τη δυνατότητα εξαγωγής των προϊόντων τους.
Μάλιστα, φορείς του Κοσόβου "εργάζονται" στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεδομένης και της αυξητικής τάσης των ελληνικών προϊόντων που εισάγονται στην αγορά του Κοσόβου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσόβου (Kosova Chamber of Commerce) Σαφέτ Γκερτζαλίου (Safet Gerxhaliu), στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Το Κόσοβο, έξι χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, "παλεύει" μέσα από τη δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Γκερτζαλίου, διαδικασία μετάβασης να "ισορροπήσει" και να καταστήσει ακόμα πιο ευνοϊκό το επενδυτικό περιβάλλον, με παροχή κινήτρων για τους επιχειρηματίες που "βλέπουν" με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη αγορά των Βαλκανίων.
Βέβαια, οι προκλήσεις είναι πολυάριθμες, ωστόσο πολλές είναι και οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Γκερτζαλίου.
Η Ελλάδα είναι εμπορικά ενεργή στο Κόσοβο και το 2012, οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,8% σε ετήσια βάση. Τα ορυκτά-καύσιμα αποτελούν το 82% των εξαγωγών μας στο Κόσοβο, ενώ τα τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα, τα έπιπλα, οι συσκευές φωτισμού και οι πλαστικές ύλες αποτελούν ελληνικά προϊόντα με ανερχόμενη δυναμική στην εν λόγω αγορά. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, από το 2007 μέχρι και το 2011 υπολογίζονται σε περίπου 1.852 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερους εταίρους τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, ενώ οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.
Το εξωτερικό εμπόριο του Κοσόβου είναι προσανατολισμένο κυρίως προς τις γειτονικές χώρες, ενώ καλύπτει από τις εισαγωγές το σύνολο των καταναλωτικών του αναγκών, καθώς και εξοπλισμών για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter