Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μητσοτάκης για Cosco-ΟΛΠ: Υπάρχουν κάποια ζητήματα…

mitsotakis

Την κυβερνητική θέση για τις επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο John Defterios, η οποία προβλήθηκε στο 5ο EU – Arab World Summit, για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Cosco και τις επενδύσεις που πρέπει να κάνεις τον ΟΛΠ.

Ειδικότερα ο διάλογος του δημοσιογράφου με τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής:
John Defterios: Υπήρχε μεγάλη ανησυχία όταν η Cosco ήρθε στον Πειραιά -πριν από τρία χρόνια κάλυπτα το θέμα- ότι θα χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ή την Ιταλία, όπου έχει αισθητή παρουσία, ως «Δούρειους Ίππους» για διείσδυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια είναι η ελληνική εμπειρία; Έγιναν και πολλές προσλήψεις, 1.500 και πλέον. Έχετε το ίδιο θέμα που έχουν και οι ΗΠΑ, με αυτή την εγκατάσταση της Κίνας στην Ευρώπη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ειλικρινά όχι. Ήταν μια καλή συμφωνία για την Cosco και μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια ζητήματα. Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις της Cosco στην εκτέλεση κάποιον επενδύσεων στο λιμάνι. Αλλά είμαι σίγουρος πως αυτό το θέμα θα επιλυθεί. Ο Πειραιάς μεταμορφώθηκε σε ένα πολύ πετυχημένο λιμάνι. Καταστήσαμε σαφές πως θέλουμε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Είναι ένα φυσικό σημείο εισόδου για αγαθά προς την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο. Δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τη γεωγραφία. Χρειάζονται οκτώ με εννέα λιγότερες ημέρες για τα πλοία που έρχονται από τον Κόλπο και την Ανατολική Ασία να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω αυτή την ευκαιρία για τη χώρα. Και ξέρεις, John, κανείς δεν μπορεί να πάρει το λιμάνι μαζί του και να φύγει. Υπογράψαμε μία σύμβαση μακροπρόθεσμης παραχώρησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».

Στο 27.40 ξεκινά η παραπάνω συνομιλίασ το video που ακολουθεί

πηγη: primeminister.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter