Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στον Ο.Λ.Α. Ντέιβιντ Μπέργκερ και Ελίζαμπεθ Λι

0ALEXANDROUPOLILIMANI

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον. Όπως γνωρίζετε, δύο αμερικανικές ή αμερικανικές συνδεδεμένες κοινοπραξίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το λιμάνι. Το βλέπουμε αυτό ως κάτι φοβερό για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, για την ανάπτυξη της οικονομικής μας σχέσης και φυσικά για την ενίσχυση της οικονομικής αναζωογόνησης αυτής της περιοχής". Αυτό τόνισε ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μπέργκερ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε, σήμερα, από κοινού με τη νέα πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ).
Ο κ. Μπέργκερ, ο οποίος όπως και η νέα Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της τοποθεσίας της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πολύ στρατηγική τοποθεσία. Έχουμε μια έκφραση στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ακίνητη περιουσία. Είναι η: τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία. Αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος. Και είναι σαφές ότι όχι μόνο η Αλεξανδρούπολη έχει την τοποθεσία, αλλά σίγουρα εντός της κυβέρνησης και της λιμενικής αρχής υπάρχει ένα σαφές στρατηγικό όραμα για το πώς να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αυτής της τοποθεσίας και να γίνουν πραγματικότητα".
Ο κ. Μπέργκερ αναφέρθηκε, επίσης, στη χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον αμερικανικό στρατό στο παρελθόν αλλά και τα σχέδια που υπάρχουν σε σχέση με μια μεγάλη άσκηση το 2021. Υπογράμμισε, δε, ότι οι δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν περιορίζονται στο εμπορικό κομμάτι αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει "ένας πραγματικός προμαχώνας για τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία καθώς διασφαλίζουμε τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στη χρονική στιγμή της επίσκεψης αλλά και στην αναλυτική παρουσίαση που έκανε στους δύο διπλωμάτες αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του λιμένα.
"Η επίσκεψη έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά την ολοκλήρωση της α' φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης", σημείωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία που υπάρχει και η οποία, όπως τόνισε, "απορρέει και από τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών που υπογράφηκε πέρυσι τέτοιον καιρό". Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Χατζημιχαήλ, "θα έχουμε μια στενή συνεργασία στο μέλλον".

Συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Νωρίτερα, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και η νέα πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος τους καλωσόρισε στην πόλη.
Ο κ. Μπέργκερ χαρακτήρισε εξαιρετική τη στιγμή πραγματοποίησης της επίσκεψης μετά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΑ από τέσσερα κορυφαία επιχειρηματικά σχήματα, όπου υπάρχει συμμετοχή και αμερικανικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων και υπογράμμισε ότι η Αλεξανδρούπολη και οι οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Η νέα πρόξενος των ΗΠΑ ευχαρίστησε, από την πλευρά της, για τη θερμή φιλοξενία τον δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε πως συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα, σ' αυτή την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας. "Κρατώ ως κοινό παρανομαστή ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει έναν σύγχρονο ενεργειακό κόμβο και παράλληλα να είναι μία στιγμή ευτυχής, μαζί με τα διάφορα projects που εκπονούνται στην περιοχή μας, να έχουμε μία ενεργειακή, γεωπολιτική και συνάμα οικονομική ανασυγκρότηση και προοπτική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ο Ντέιβιντ Μπέργκερ και η Ελίζαμπεθ Λι επισκέφθηκαν, επίσης, το Επιμελητήριο Έβρου, όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόδουλο Τοψίδη και ενημερώθηκαν για το επιχειρηματικό προφίλ και τις προοπτικές του Έβρου, αλλά και της πόλης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο κ. Τοψίδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τα τμήματα του Φορέα (Εξαγωγές, Μεταποίηση, Εμπορικό, Υπηρεσίες και Τουρισμός), τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τους άξονες δράσης του Επιμελητηρίου καθώς και την καινοτόμα ιδέα της δημιουργίας Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία σύντομα θα μπει σε τροχιά λειτουργίας.
"Να μας θεωρείτε συνεργάτες σας" σχολίασε ο κ. Μπέργκερ, ο οποίος επισήμανε τη μεγάλη δυναμική της Αλεξανδρούπολης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον και σε άλλους τομείς πέραν του Λιμανιού, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση.
Την ανάγκη στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας επισήμανε, από την πλευρά της, η νέα πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως έχει σκοπό να επισκεφθεί πολλές ακόμη φορές την περιοχή.
"Το αμερικανικό ενδιαφέρον συνεχίζει για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στα πλαίσια αυτά πιστεύουμε ότι η περιοχή μας θα έχει έναν άλλον αναπτυξιακό χαρακτήρα, μία άλλη αναπτυξιακή προοπτική, θα δοθούν δυνατότητες, παράπλευρες ωφέλειες προς όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής μας", σημείωσε ο κ. Τοψίδης, ο οποίος ζήτησε, όπως είπε, "σε περίπτωση -επειδή είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία του Λιμένα Αλεξανδρούπολης-, που πλειοψηφήσει εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων να κάνει την έδρα της στο Επιμελητήριο Έβρου για να μας δώσει μία άλλη δυναμική και μία άλλη προστιθέμενη αξία στο Επιμελητήριο".

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter