Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Χειροπιαστά» τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων ελληνο- κινεζικών επαφών

0plakiwtakis3

Έτοιμος να ηγηθεί επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα για να υποστηρίξει και θεσμικά την προώθηση στα Κινεζικά ναυπηγεία εξοπλισμών που παράγουν Έλληνες κατασκευαστές για πλοία ελληνικών και όχι μόνο συμφερόντων που ναυπηγούνται εκεί δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Ι. Πλακιωτάκης

ο οποίος και αναφέρθηκε στα όσα θετικά- «χειροπιαστά» απορρέουν από τις συναντήσεις που συνέβησαν τόσο στην Κίνα όσο και στην Αθήνα με την έλευση του προέδρου της Κίνας. Ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν ναυπηγήσει περισσότερα από 1000 πλοία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 50 δις δολάρια. Σημειώνοντας το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός κ. Κ.Μητσοτάκης έθεσε στο υψηλότερο επίπεδο το εν λόγω θέμα είπε ότι είναι αδιανόητο, ο κινεζικός ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος, τον οποίο οι Έλληνες πλοιοκτήτες εμπιστεύονται σταθερά έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους αλλά και στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας να μην εντάξουν στους προμηθευτές εξοπλισμού και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Λιμενική πολιτική – Αξιοποίηση Λιμένων

Ο υπουργός αναφορικά με τα θέματα που άπτονται της λιμενικής πολιτικής υπενθύμισε ότι η ηγεσία του ΥΝΝΠ έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αναμόρφωσης της για να τονίσει ότι στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει η υλοποίηση της νέας πολιτικής μέσα από μία σειρά νομοθετήματα τα οποία το ΥΝΝΠ ετοιμάζει πυρετωδώς. Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη στόχος της νέας λιμενικής πολιτικής είναι φυσικά η άρση των στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί αλλά κυρίως η αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ο πολύ-κατακερματισμός του οποίου ουσιαστικά οδήγησε σε στασιμότητες στην λιμενική ανάπτυξη. Όσον αφορά στις λοιπές επενδύσεις της COSCO στον Πειραιά και το master plan ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε την αξία του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες υπενθυμίζοντας ότι αυτός εξελίχθηκε τάχιστα και αποτελεσματικά στην πρόσφατη διαβούλευση που προηγήθηκε της εγκρίσεως του master plan.
Όσον αφορά στην αξιοποίηση των δέκα στρατηγικής σημασίας λιμένων ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να συνεξεταστεί το πλαίσιο των προτάσεων μελέτης για την αξιοποίηση τους. Κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Πλακιωτάκης είναι ξεχωριστή και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί για να τονίσει πως ήδη υφίσταται εκπεφρασμένο και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο σημείο αυτό και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την προέλευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ο υπουργός έκανε λόγο για διεθνείς διαγωνισμούς γεγονός που σημαίνει, όπως είπε ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας.
Η κυβέρνηση, είπε, αναπτύσσει συστηματική προσπάθεια για να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, να προβάλει την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της αξιοπιστίας, να υπερασπιστεί τα δίκαια μας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Όλες οι διεθνείς επαφές και οι διαβουλεύσεις με την ηγεσία της κίνας παράγουν, όπως παρατήρησε, συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα Με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης έχει διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια που μπορεί να εμπνέει τους επενδυτές

Λιμενικό Σώμα- Εκσυγχρονισμός και στελέχωση

Ο υπουργός ήταν απόλυτος. Το Λιμενικό Σώμα τυγχάνει την υψίστης προσοχής της ηγεσίας του υπουργείου και της Κυβέρνησης και για το λόγο αυτό εξελίσσεται αγώνας δρόμου ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα καθώς , όπως παρατήρησε, πρέπει να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή του. Στο σημείο αυτό και με αφορμή το θέμα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ο υπουργός ανέφερε ότι είναι υπέρμαχος της μόνιμης στελέχωσης για την κάλυψη των αναγκών του Λιμενικού το οποίο όπως είπε εκτός των άλλων καθηκόντων του συμβάλει τα μέγιστα στην υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας.

Ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του εθνικού νηολογίου

Στόχος μας είπε ο κ. Πλακιωτάκης είναι να ανασχέσουμε την «πτωτική του πορεία» μέσα από μία δέσμη μέτρων που θα βελτιώσουν αισθητά την ανταγωνιστικότητά του αρχής γενομένης από το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός έκανε λόγο για τομές που θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα για να σημειώσει πως όταν επενδύεται ακόμη και ένα ευρώ στη ναυτική εκπαίδευση αυτό γυρίζει στην ελληνική οικονομία υπερ-δεκαπλάσιο από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Στο σημείο αυτό ο υπουργός έκανε λόγο και για την προέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ για την απασχόληση στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα σε ομιλία του στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς. Είναι αδιανόητο κατέληξε να θέλουν νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα σε καιρούς ανεργίας και να εμποδίζονται από συλλογιστικές του παρελθόντος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter