Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Brexit: Ζητούνται εκτελωνιστές…

0Dover

Ενώ όλα τα σενάρια έχουν τεθεί επί τάπητος από τα Βρετανικά λιμάνια που ετοιμάζονται να δοκιμαστούν «σκληρά» από τα απόνερα ενός άτακτου Brexit στο προσκήνιο ήρθε το θέμα των εξειδικευμένων στελεχών για τις τελωνειακές διατυπώσεις.

Ή μάλλον το θέμα της έλλειψης ικανού αριθμού εκπαιδευμένων στελεχών σε τελωνειακές διαδικασίες που όπως εικάζεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα επιστρέψουν την επόμενη ημέρα του Brexit. Αν και η ψηφιοποίηση στις λιμενικές δραστηριότητες της Βρετανίας έχει προχωρήσει η έλλειψη εξειδικευμένων ατόμων στα τελωνειακά αποδίδεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν απαιτητός από τα λιμάνια ένας ικανός αριθμός στελεχών καθώς οι μόνες διαδικασίες που απαιτούσαν κάποιους ελέγχους αφορούσαν εισαγωγές από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες. Ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής των ελέγχων κυρίως στα φορτηγά οχήματα, και όχι μόνο, στα λιμάνια που εξυπηρετούν τις πορθμειακές γραμμές της Μάγχης, όπως το Ντόβερ, έχει ήδη αποτελέσει αιτία συναγερμού καθώς σε ένα από τα σενάρια που τέθηκαν στο τραπέζι έδειξε καθυστερήσεις 24ώρων και συνακόλουθα ουρές χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεγάλα λιμάνια της Β. Θάλασσας που εξυπηρετούν πορθμειακές γραμμές προς την Βρετανία αλλά και μεταφορές short sea, γενικότερα έχουν ήδη ενεργοποιήσει σχέδια αποτροπής της συμφόρεσης λόγω των ελέγχων που θα απαιτηθούν προσεχώς. Επισημαίνεται τέλος ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Ναυτικού Επιμελητηρίου Sir Michael Bibby στο ετήσιο δείπνο, παρουσία των Secretary of State for Transport Chris Grayling και Shipping Minister Nusrat Ghani προέτρεψε την κυβέρνηση να βρει λύση στο θέμα της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit ενώ προέβη και σε επισημάνσεις σχετικά με τα της εφαρμογής του UK tonnage tax ενώ επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα μείωσης των γραφειοκρατικών διατυπώσεων με βελτίωση της ψηφιοποίησης ώστε να υποστηριχθούν καλύτερα οι ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter