Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου παρουσίασε ο δήμος Πατρέων

01limani patras

Τις πρωτοβουλίες του δήμου για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, έπειτα από την παραχώρηση, παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς.
«Ανοίγουμε δημόσιο διάλογο για τις κατευθύνσεις που θα έχουν όσοι θα εμπλακούν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ενώ οι προτάσεις που θα υποβάλλονται, θα συγκεντρώνονται από τη διεύθυνση αρχιτεκτονικού έργου του δήμου» ανέφερε ο κ. Πελετίδης και αμέσως μετά «θα γίνει η προκήρυξη μελέτης για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου».
Ο δήμαρχος Πάτρας σημείωσε ότι «ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που είναι σε στάδιο προμελέτης, προϋποθέτει ότι ο δήμος πρέπει να εγκρίνει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους, στις οποίες θα βασιστούν οι προτάσεις των διαγωνιζόμενων». Επίσης, τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα -και πιέζουμε- είναι η εκκένωση του χώρου από δημόσιες υπηρεσίες και προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν οι διαδικασίες, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών».
Στη συνέχεια, ο κ. Κορδάς επισήμανε ότι «ζητούμενο είναι η ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος και σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, η αισθητική και η λειτουργική αναβάθμισή του, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών, καθώς και η προσθήκη νέων».
«Στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, ναυταθλητισμό, αθλητισμό, πολιτισμό και μορφωτικές δραστηριότητες, η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας, η οργάνωση λειτουργιών, όπως στάθμευση σκαφών στη μαρίνα, καθώς και αυτοκινήτων», πρόσθεσε.
«Τα έργα δεν θα πρέπει να έχουν λιμενικό χαρακτήρα που είναι μεγάλου κόστους και να διατηρούνται, με λίγες παρεμβάσεις, οι υπάρχουσες αποβάθρες, προβλήτες, η μαρίνα κ.ά. Κατεύθυνση είναι να έχουν οι χώροι κοινόχρηστο χαρακτήρα και με κοινωφελείς χρήσεις που να συνοδεύονται με ορισμένα μικρά αναψυκτήρια κ.λπ., ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος.
«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πρέπει να περιλαμβάνει πρόταση πολεοδομικού σχεδίου, πέραν των χερσαίων χώρων που μας παραχωρήθηκαν, δηλαδή την αξιοποίηση του κυματοθραύστη του παλιού λιμανιού για περίπατο και αναψυχή, την αξιοποίηση της νότιας λιμενολεκάνης για ναυταθλητισμό, πλωτές κατασκευές, σιντριβάνια κ.λπ., ώστε να ενιαιοποιηθεί και να επεκταθεί ο παραθαλάσσιος και θαλάσσιος ζωτικός-λειτουργικός χώρος της Πάτρας, κατά 150 στρέμματα» κατέληξε ο κ. Κορδάς
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter