Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις ΒΕΠ για το Master Plan του ΟΛΠ

0ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, μετά από συνεργασία και διαβούλευση με φορείς και μέλη του σχετικά με τα έργα του Master Plan του ΟΛΠ, κατέληξε στις θέσεις, τις οποίες απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Πρόεδρο της ΕΣΑΛ, κο Χ. Λαμπρίδη, στον Διοικητή της ΔΑΛ, κο Δημοσθένη Μπακόπουλο και στον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, κο Γεώργιο Γαβρίλη.
.
Συγκεκριμένα οι θέσεις του Επιμελητηρίου, όπως διαμορφώθηκαν και απεστάλησαν, έχουν ως εξής:

1. Η Σύμβαση Παραχώρησης
Η Σύμβαση Παραχώρησης, διάρκειας μέχρι 13-2-2052, με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο στην COSCO, υπογράφηκε από τα δύο μέρη και κυρώθηκε με νόμο του Ελληνικού Κράτους. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι υποχρεώσεις της Σύμβασης Παραχώρησης είναι υποχρεωτικές.

2. Η Τήρηση της Σύμβασης Παραχώρησης
Η ευθύνη της τήρησης της Σύμβασης Παραχώρησης ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σχετικές αρμοδιότητες ασκεί και η Δημόσια Αρχή Λιμένος (ΔΑΛ) . Η ΔΑΛ ασκεί επίσης αρμοδιότητες, που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) και ασκούντο πριν την παραχώρηση από την ΟΛΠ Α.Ε.. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) έχει την αρμοδιότητα της τήρησης των αρχών ανταγωνισμού. Για παραβάσεις της Σύμβασης Παραχώρησης οι έχοντες έννομο συμφέρον απευθύνονται στις Δικαστικές Αρχές.

3. Τα Δικαιώματα Χρηστών του Λιμένα
Οι χρήστες του Λιμένα και ιδιαίτερα οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις και τα Ναυπηγεία Περάματος - Σαλαμίνας δεν αποστερούνται κανένα των δικαιωμάτων τους. Κανένας χώρος Ναυπηγοεπισκευαστικών Δραστηριοτήτων δεν επιτρέπεται να αλλάξει χρήση. Οι υποπαραχωρήσεις τόσο στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Υποδομές, όσο και στα Ναυπηγεία Περάματος - Σαλαμίνας διατηρούνται ως υποπαραχωρήσεις από τον ΟΛΠ Α.Ε. στους χρήστες (Βλ. Σύμβαση Παραχώρησης σελ. 7145, 3.6).

4. Αρχές Λειτουργίας ΟΛΠ Α.Ε.
Ο ΟΛΠ Α.Ε. ασκεί δραστηριότητες διαχείρισης του Λιμένα. Δεν ασκεί Ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες. Οι Κανονισμοί Λειτουργίας του ΟΛΠ πληρούν, συμμορφώνονται και δεν παραβιάζουν τις αρχές και τους περιορισμούς της Σύμβασης Παραχώρησης καθώς το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο.

5. Βελτίωση και Χρήση Ναυπηγοεπισκευαστικών Υποδομών
Ο ΟΛΠ Α.Ε. έχει υποχρέωση να συντηρεί και να αναβαθμίζει τις ναυπηγοεπισκευαστικές υποδομές σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης . Διαχειρίζεται και εκμισθώνει τις υποδομές αυτές με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης και τις αρχές δικαίου, διαφάνειας, υγιούς ανταγωνισμού και καλής πίστης με σκοπό το εύλογο κέρδος. Δεν είναι ο ΟΛΠ χρήστης των Ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter