Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν.Σαντορινιός: «Η δική μας Κυβέρνηση πήρε τη γενναία απόφαση τα ανολοκλήρωτα έργα των νησιών να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ»

0nektarios santorinios 4

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την υπογραφή της παράδοσης των νησιών της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στις Συμμαχικές Δυνάμεις, παρευρέθηκε στη Σύμη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός συμμετείχε επίσης στην τελετή εγκαινίων του νέου λιμένα του νησιού, τα οποία τελέστηκαν υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε πως η σημερινή μέρα για Σύμη δεν είναι μόνο ιστορική, αφού 73 χρόνια πριν απελευθερώθηκε το Αιγαίο, είναι και ιδιαίτερα σημαντική καθώς ολοκληρώθηκε το νέο λιμάνι του νησιού, ένα λιμάνι, όπως τόνισε, που θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο.
Το λιμάνι στο Πέταλο, επισήμανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των χρήσεων του λιμανιού της Σύμης και θα διευκολύνει την καλύτερη αξιοποίηση του ιστορικού λιμανιού με το σκοπό της παραπέρα τουριστικής ανάπτυξη του νησιού. Ταυτόχρονα όμως, ανέφερε, θα δώσει τη δυνατότητα βελτίωσης των ωρών σύνδεσης της Σύμης με τη Ρόδο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες-, αλλά και τη δυνατότητα ενισχυμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύμης, ιδιαίτερα με τον Πειραιά. Ενώ, ειδικά για τη σύνδεση της Σύμης με τον Πειραιά, σύντομα θα έχουμε καλά νέα, σημείωσε με νόημα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το ιστορικό κατασκευής του νέου λιμανιού της Σύμης
«Η κατασκευή της αποβάθρας στη θέση Πέταλο ήταν ένα κρίσιμο έργο για το νησί, που όμως πέρασε από σαράντα κύματα για να ολοκληρωθεί και μέχρι πριν από λίγο καιρό, κινδύνευε να αποτελέσει μέρος της μακράς λίστας των ημιτελών έργων στην πατρίδα μας»
«Το έργο εντάχθηκε το 2011 στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, με προϋπολογισμό 5,5 εκ ευρώ και η υλοποίηση του ξεκίνησε το 2012. Ωστόσο μέχρι και το 2015 ο ρυθμός υλοποίησης του έργου ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα την υποχρεωτική απένταξή του από το πρόγραμμα».
«Σε κείνο το κομβικό σημείο έπρεπε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για την τύχη του έργου. Έτσι σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Χαρίτση, πήραμε μια γενναία απόφαση: όλα τα ανολοκλήρωτα έργα των νησιών μας να χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΠΔΕ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιστροφής των κοινοτικών πόρων, που είχαν ήδη απορροφηθεί».
Η Κυβέρνηση δίπλα στους Συμιακούς
«Η Κυβέρνηση μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των νησιωτών και στην ενασχόληση με τα προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των νησιωτών».
«Όπως αποδείξαμε πρόσφατα, στις δύσκολες στιγμές που βίωσε το νησί, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των Συμιακών, με πρωτοφανή κινητοποίηση. Δε σταματήσαμε όμως εκεί, συνεχίσαμε να στηρίζουμε το νησί με χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στην αφαλάτωση, στο οδικό δίκτυο, στο λιμάνι και στην πλατεία του Γιαλού, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκ ευρώ. Αλλά και όλοι οι ιδιώτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν έλαβαν έκτακτες αποζημιώσεις από το Υπουργείο Υποδομών, τέτοιες που ποτέ ξανά δεν είχαν δοθεί σε πλημμυροπαθείς.
Μεταφορικό Ισοδύναμο: Νησιωτικές Πολιτικές στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρώπης
«Σήμερα που έχει ανοίξει η κουβέντα για την πολιτική συνοχής της Ευρώπης, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για την αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας και την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών για τα νησιά μας, ενώ παράλληλα οφείλουμε να εισαγάγουμε την έννοια της Νησιωτικότητας στις εθνικές πολιτικές και να εφαρμόσουμε στοχευμένες πολιτικές συνοχής. Μια από αυτές είναι η θεσμική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, το οποίο φιλοδοξεί να μηδενίσει το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η Νησιωτικότητα. Το νησί της Σύμης θα είναι ένα από τα νησιά που θα επωφεληθούν από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, από την πιλοτική του, κιόλας, εφαρμογή, από 1 Ιουλίου 2018».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter