Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νομιμοποίηση λιμένων ζητούν τα Κύθηρα

0Κήθυρα

Με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστο Λαμπρίδη, συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26/1/2018 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστρ. Χαρχαλάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη και τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Κωνσταντίνο Στάθη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαδικασία νομιμοποίησης των λιμένων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, την οποία ο Δήμος μας επιθυμεί να ολοκληρώσει άμεσα, και με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εκδόθηκε πρόσφατα.
Όπως είναι γνωστό, τα 6 λιμάνια των Κυθήρων (Πλ. Άμμος, Αγία Πατρικία, Αγία Πελαγία, Διακόφτι, Αβλέμωνας, Καψάλι) καθώς και το λιμάνι των Αντικυθήρων δεν διαθέτουν νομιμοποίηση, ενώ για 2 από αυτά (Διακόφτι και Αγ. Πατρικία) δεν υπάρχει καν κήρυξη ζώνης αιγιαλού και παραλίας, ώστε να προχωρήσει η νομιμοποίησή τους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση κάθε είδους έργων υποδομής σε αυτά. Το 2011 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέβαλε σχέδια των λιμένων στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η υπάρχουσα κατάστασή τους, ωστόσο δεν προέβη στις απαραίτητες διαρκείς οχλήσεις προς την υπηρεσία με αποτέλεσμα η διαδικασία να χρονίσει αδικαιολόγητα. Τελικά η Κτηματική Υπηρεσία προέβη σε σφράγιση των σχεδίων το Δεκέμβριο του 2017 και αφού η παρούσα Δημοτική Αρχή εκπόνησε εξαρχής όλα τα απαραίτητα σχέδια ασκώντας διαρκώς πίεση στην υπηρεσία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Στη συνάντηση με το Γ.Γ. ζητήθηκε η τεχνική συνδρομή του Υπουργείου κυρίως για τους 2 λιμένες για τους οποίους δεν υπάρχει κήρυξη αιγιαλού και παραλίας (Διακόφτι και Αγ. Πατρικία) και ο κ. Λαμπρίδης δεσμεύθηκε να προβεί άμεσα σε νομική εξέταση του ζητήματος, μη αποκλείοντας ακόμα και την προώθηση ειδικής τροπολογίας για το ζήτημα.
Η νομιμοποίηση των λιμανιών αποτελεί μια από τις πολύ σοβαρές εκκρεμότητες που παρέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή το 2014 και που λόγω της πολυετούς καθυστέρησης στην επίλυσή τους, έχουν πλέον καταστεί εξαιρετικά δισεπίλυτες κυρίως λόγω της αυστηροποίησης και των διαρκών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο. Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες οριστικής επίλυσης όλων των εκκρεμοτήτων που παρέλαβε, και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει τις εντατικές της προσπάθειες, παρά το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter