Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης-μετεκπαίδευσης Φορτοεκφορτωτών

idiotikopoiisi limani

Δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» ανακοίνωση περί της πιστοποίησης των δεξιοτήτων του Φορτοεκφορτωτή Λιμένα ή Ξηράς η οποία και θα γίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) «Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Πιστοποίησης Φορτοεκφορτωτών» (Κ.Ε.Ε.ΠΙ.ΦΟ.)., ή άλλον διαπιστευμένο φορέα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Υ.Δ).
Στο μεταξύ με στόχο τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων των Φορτοεκφορτωτών Λιμένα και Ξηράς και την προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προχωρά στην καθιέρωση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Φορτοεκφορτωτών.
Τα εν λόγω Προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενταγμένοι στο Μητρώο Α' Φορτοεκφορτωτές Λιμένα ή Ξηράς, καθώς και οι ενταγμένοι στο Μητρώο Β' Φορτοεκφορτωτές Λιμένα ή Ξηράς.
Το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Φορτοεκφορτωτών Λιμένα ή Ξηράς, θα διακρίνεται σε δύο τμήατα, το Θεωρητικό και το Πρακτικό και θα είναι συνολικής διάρκειας 150 ωρών, εκ των οποίων 120 ώρες θα μοιράζονται στο Θεωρητικό και 30 ώρες στο Πρακτικό.
Οι βασικές θεματικές ενότητες του Προγράμματος έχουν ως εξής:
-Βασικές γνώσεις και κανόνες της φορτοεκφορτωτικής εργασίας διακίνησης φορτίων Λιμένα ή Ξηράς, με βάση το νέο πλαίσιο του Ν. 4455/2017
-Διενέργεια εξειδικευμένων και ειδικών ή επικίνδυνων φορτοεκφορτωτών εργασιών διακίνησης φορτίων στους λιμένες
-Διενέργεια εξειδικευμένων και επικίνδυνων φορτοεκφορτωτικών εργασιών διακίνησης φορτίων στην Ξηρά (εμπορευματικοί σταθμοί, Κεντρικές αγορές).
Πως θα διενεργούνται οι εξετάσεις
Οι εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης των φορτοεκφορτωτών, μετά την επιτυχή παρακολούθηση του Προγράμματος, θα διενεργούνται:
α) Από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με επιμέλεια της αρμόδιας Διεύθυνσης Πιστοποίησης Προσόντων ή της εκάστοτε αρμόδιας Διεύθυνσης.
β) Από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Υ.Δ).
Τέλος, «Βεβαίωση Επάρκειας» δεξιοτήτων φορτοεκφορτωτή Λιμένα ή Ξηράς θα αποκτούν όσοι επιτύχουν και στα δύο τμήματα των εξετάσεων (Θεωρητικό και Πρακτικό)

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter