Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου X-RAY στο λιμάνι του Πειραιά

001 XRAYOLP

Δυνατό όπλο κατά του λαθρεμπορίου και γενικά κάθε έκνομης ενέργειας που γίνεται κατά την διακίνηση εμπορευμάτων με εμπορευματοκιβώτια χαρακτήρισε την αυτοκινούμενη μονάδα ελέγχου X-RAY πουθα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά ο γ.γ. της Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιστσιλής.

Ειδικότερα ο γ.γ. της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έγινε στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μέχρι το τα τέλη του μήνα θα έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι τρείς άλλες όμοιες μονάδες που έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε μεγάλες τελωνειακές πύλες της χώρας για να αποκαλύψει ότι με ορίζοντα το 2020 οι Τελωνειακές υπηρεσίες θα έχουν εξοπλιστεί και με άλλα ειδικά μηχανήματα ελέγχου για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανώτερο στέλεχος της Τελωνειακής υπηρεσίας που εποπτεύει το λιμάνι σημείωσε ότι το τρέχον έτος έκλεισε με μία σειρά επιτυχιών όσον αφορά στην πάταξη του λαθρεμπορίου καθώς ελέγχθηκαν 2.000 εμπορευματοκιβώτια στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών ελέγχων ενώ βρέθηκαν σε μερικά εξ αυτών είτε παράνομα καπνικά προϊόντα καθώς και μεγάλος όγκος απομίμησης προϊόντων (μαϊμού) αλλά και αλκοολούχων για τα οποία επεβλήθησαν οι νόμιμες κυρώσεις.
Όπως αναφέρθηκε το λιμάνι του Πειραιά ( εγκαταστάσεις ΣΕΠ) θα εξοπλιστεί και με μία ακόμη ειδική μονάδα ελέγχου X-RAY η οποία και θα έχει σκοπό να ελέγχει τα κομιζόμενα με εμπορικούς συρμούς εμπορευματοκιβώτια, αλλά και με άλλα συστήματα τα οποία δεν αποκαλύφθηκαν για ευνόητους λόγους. Με τα νέα συστήματα αφ ενός θα επιταχυνθεί ο χρόνος ελέγχου των εμπορευματοκιβωτίων και αφ ετέρου θα βελτιωθεί και το επίπεδο των ελέγχων στα εμπορευματοκιβώτια.Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π. & Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Β. Κορκίδης, επισήμανε:
« ως παραγωγικοί φορείς του Πειραιά, εκπροσωπώντας την υγιή επιχειρηματικότητα, χαιρετίζουμε τη λειτουργία του νέου αυτοκινούμενου συστήματος, καθώς, αναμφίβολα, θα αποτελέσει ακόμα ένα «όπλο» του ελεγκτικού κρατικού μηχανισμού στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, τα οποία, ως γνωστόν, συνιστούν άκρως επικίνδυνα οικονομικά και δημοσιονομικά φαινόμενα. Δυστυχώς, πρόκειται για μάστιγα που πλήττει, τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία, συνιστώντας μία δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία, ιδιαίτερα μέσα στο καθεστώς της κρίσης, προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι, χάνονται πάνω από 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, μόνο από το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνό και ποτά, ενώ δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στοιχίζει και το παρεμπόριο προϊόντων απομίμησης, με τα έσοδα που χάνονται μόνο από τον Φ.Π.Α. να υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Το Ε.Β.Ε.Π., θεωρεί και έχει θέσει τα φαινόμενα αυτά ως πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, προκειμένου να αποκατασταθεί μόνιμα και αποτελεσματικά η νομιμότητα στην αγορά».
Να σημειωθεί τέλος ότι το λιμάνι του Πειραιά κλείνει φέτος την κίνησή του με 4.200 εκ TEU’s δηλαδή με αύξηση που αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό της τάξης του 6,5% με στόχο το 2018 να υπερβεί τα 4.500 εκ TEU’s.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter