Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κρίσιμος ο... Δεκέμβρης

olth limani 5nff

Κρίσιμος για την μετέπειτα πορεία, εξέλιξη αλλά και την ανταγωνιστική τους δυναμική που θα αναπτύξουν ένατη άλλων λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βορρά και νότο είναι για τους ΟΛΠ,ΟΛΘ και ΟΛΗ ο τελευταίος μήνας του έτους. Και τούτο διότι μέσα στο Δεκέμβρη ΤΑΙΠΕΔ και Γαλλογερμανική κοινοπραξία που θα αναλάβει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να περάσουν στο επόμενο στάδιο της υπογραφής για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ αλλά και για ΟΛΠ και ΟΛΗ. Που αναμένουν την ολοκλήρωση σιδηροδρομικών έργων στον άξονα Πειραιά- Θεσσαλονίκης και την έναρξη παρεμβάσεων στο σιδηροδρομικό τμήμα που ενώνει τον ΟΛΗ με το διεθνές δίκτυο και δη το Βουλγαρικό. Να σημειωθεί ότι το σιδηροδρομικό «θέμα» απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα κυρίως τα λιμάνια της Β. Ευρώπης τα οποία χειρίζονται ένα μεγάλο μέρος φορτίων τα οποία διέρχονται της Μεσογείου για να καταλήξουν σε αυτά προκειμένου να προωθηθούν σιδηροδρομικά στις αγορές του νότου της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόσφατα σε διοργάνωση που αναφερόταν στα logistics και εν γένει τις συνδυασμένες μεταφορές εμπειρογνώμονες που παρακολούθησαν τις εργασίες σημείωναν ότι ακόμη και αν αποκατασταθεί η πλήρης ηλεκτροκίνηση στην γραμμή Πειραιά- Θεσσαλονίκης η μόνη «γρήγορη» σιδηροδρομική διέξοδος εμπορευμάτων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης είναι μέσω Βουλγαρίας. Και τούτο γιατί το λοιπό σιδηροδρομικό δίκτυο των ν. Βαλκανίων είναι σε κατάσταση που δεν δικαιολογεί μέσες και μεγάλες ταχύτητες καθώς οι υποδομές είναι τριακονταετίας και πλέον.

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα απαιτηθεί μία συναπτή δεκαετία ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο της ν. Βαλκανικής , και υπό την προϋπόθεση μεγάλων επενδύσεων, καταστεί εφάμιλλο του δικτύου της λοιπής κεντρικής Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι στον άξονα των κεντρικών Βαλκανίων από Μ. Θάλασσα μέχρι και Αδριατική είναι σε εξέλιξη σημαντικές επενδυτικές παρεμβάσεις από επενδυτές Κινεζικών συμφερόντων που «υποστηρίζουν» ενεργά τον εκσυγχρονισμό

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter