Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στο δημοσίευμα για τα Ρυμουλκά Λιμένα

rymoulka 5353

Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρινίζει ότι στις 16 Ιουνίου 2017, τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν να αλλάξουν τις προδιαγραφές των ρυμουλκών (Ρ/Κ) που συνεργάζονται μαζί τους. Το γεγονός ότι έδιναν μόλις 1,5 μήνα περιθώριο στους ιδιοκτήτες των ρυμουλκών λιμένα, για να προσαρμοστούν στις αλλαγές, προκάλεσε μεγάλη κοινωνική αντίδραση. Η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) εξήγγειλε 4ωρες στάσεις εργασίας και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ζητώντας «οι νέες προδιαγραφές να είναι ρεαλιστικές και να μην προκαλούν εργασιακή αναστάτωση, με τη δημιουργία ολιγοπωλίων και όλες τις επακόλουθες συνέπειες για τις θέσεις εργασίας.» Και αυτό γιατί θα έπρεπε να αποκλειστεί τμήμα των επιχειρηματιών από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα χωρίς οι επιχειρηματίες να έχουν την ευχέρεια προσαρμογής.

Μετά την εξαγγελία της απεργίας και κατόπιν αιτήματος των θιγομένων πλευρών, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συγκάλεσε σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, στη διάρκεια της οποίας προτάθηκε να δοθεί μεγαλύτερη παράταση. Έτσι ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε στα ΕΛΠΕ να θέσουν σε ισχύ τις νέες προδιαγραφές, από τις 30 Ιουνίου 2018.

Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές στα σκάφη τους ή και να αγοράσουν νέα σκάφη, σε χρόνο εύλογο για τέτοιες κινήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνταν στρεβλώσεις στην αγορά (ολιγοπώλιο), μεγάλη κοινωνική αναταραχή, με απεργίες και απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κλάδου. Το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ αποδέχτηκαν την πρόταση του Υπουργείου σημαίνει ότι αναγνώρισαν πως χρειάζεται κάποιος εύλογος χρόνος για τις αλλαγές που ζητούσαν.

Σε κάθε περίπτωση, με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Ρ/Κ Λιμένα, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των Ρυμουλκών. Η Ομάδα Εργασίας αξιολογεί το πλαίσιο λειτουργίας των Ρ/Κ Λιμένα που ισχύει στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, ώστε να διαμορφώσει τις δικές της προτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο των Ρ/Κ λιμένα είναι ηλικίας 24 ετών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter