Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στη σύσκεψη για το Νομοσχέδιο ΥΝΑΝΠ

poepls logo

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη για το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ που πραγματοποιήθηκε χθες 19-01-17 με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη. Στη σύσκεψη που ως σκοπό είχε την κατάθεση τελικών προτάσεων κυρίως για τις διατάξεις του Νομοσχεδίου που αφορούν το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συμμετείχε σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ "Η Ομοσπονδία μας θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη έγιναν ενώπιον των συμμετεχόντων στη σύσκεψη αποδεχτές οι προτάσεις μας.

Με το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ ρυθμίζονται:

• Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

– Τρόπος εισαγωγής: Η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων, Δοκίμων Υπαξιωματικών και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα ρυθμίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 από τις διατάξεις του Ν. 1351/1983 (πανελλήνιες εξετάσεις).

– Ένταξη σχολών σε ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Με Π.Δ. που θα εκδοθεί μετά από πρόταση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα ρυθμιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης της Σχολής Δόκιμων Σημαιοφόρων Λ.Σ., της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.) και της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• Αποστρατευτικός βαθμός προερχόμενων από σχολή Λ/Φ: Με τις τελευταίες αποστρατείες συναδέλφων προερχόμενων από την Σχολή Λ/Φ μη πτυχιούχων, διαπιστώθηκε μια διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τη διαδικασία αποστρατείας όλων των υπολοίπων. Με την εν λόγω ρύθμιση οι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λ/Φ, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, προάγονται με Π.Δ. στον επόμενο εν ενεργεία βαθμό, εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την προαγωγή τους.

• Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων 33ου και 34ου ΣΔΥΛΣ: Το ζήτημα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των προερχομένων στελεχών των 33ΟΥ και 34ΟΥ Σχολείων Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. με το 32Ο που κατατάχθηκε το 1996.

• Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό: Για τους βαθμοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που προέρχονται από τη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών και τους προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται για λόγους υπηρεσιακής εξέλιξης ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

Διευκρινίστηκε ότι η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ για όλα τα στελέχη .

• Αλλαγή Δελτίων Ταυτότητας κατά τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εναρμονισθούμε με τις συμφωνίες και τα Δελτία Ταυτότητάς μας να αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

• Εξομοίωση των δοκίμων Λιμενοφυλάκων, Υπαξιωματικών και Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως προς τις ρυθμίσεις της μόνιμης διαθεσιμότητας, με τα εν ενεργεία στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία κατέστησαν σωματικώς ανίκανα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ή ένεκα αυτής.

• Μεταθέσεις στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

1. Διευκρινίστηκε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου Μεταθέσεων και του Συμβουλίου Προσφυγών θα είναι αποφασιστικού και όχι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.
2. Οι αποσπάσεις άνω των τριάντα (30) ημερών θα διενεργούνται από το Συμβούλιο Μεταθέσεων-Τοποθετήσεων-Αποσπάσεων με τη συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
3. Κατοχυρώνεται πλέον με νόμο η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (πολύτεκνοι – τρίτεκνοι - πάσχοντες από ανίατα-δυσίατα νοσήματα)
Η ανωτέρω ευεργετική διάταξη αφορά και τις μεταθέσεις εντός των Π.Ε.Δ.Ι.Λ.Σ
4. Δεν μετατίθενται χωρίς αίτησή τους τα στελέχη που έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος υπηρεσίας και αυτά που έχουν τέκνα στη Β΄και Γ΄ Λυκείου.
5. Παραμένουν τα 8 έτη ως ελάχιστος χρόνος παραμονής στον τόπο συμφερόντων.
6. Καταργείται η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους Λιμενάρχες να κάνουν τοποθετήσεις στα Λιμενικά Τμήματα τα οποία και εφεξής θα αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής μετάθεσης. Επίσης αλλάζει η μοριοδότηση των Λιμενικών αρχών της Σαμοθράκης και της Θάσου ως υπηρεσίες με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας.
7. Μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο η Λιμενική Αρχή Δάφνης (Άγιο Όρος).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ανωτέρω θετικές διατάξεις κατοχυρώνονται πλέον με Νόμο και δύσκολα θα μπορούν να απολεσθούν έχοντας βιώσει μάλιστα ως αρνητικό παράδειγμα το ΠΔ 81/14 που σε μία νύχτα κατήργησε τα Λιμενικά Τμήματα ως επιλογή μετάθεσης.

Για το καθεστώς των μεταθέσεων και μετά τη ψήφιση του Νόμου θα θεσπιστεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει κάθε λεπτομέρεια για τη διαδικασία.
Τις προσεχείς ημέρες με το τελικό κείμενο στα χέρια μας η Ομοσπονδία έχει συγκαλέσει Γενικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των τοπικών Ενώσεων προκειμένου να καταθέσουμε τυχόν βελτιωτικές προτάσεις για το Νομοσχέδιο πριν αυτό τεθεί στη δημόσια διαβούλευση".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter