Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιγοστεύουν οι μνηστήρες για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

thessaloniki limani 7756

Τρεις τελικώς φαίνεται πως είναι οι ενδιαφερόμενοι για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τους οκτώ υποψηφίους που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του μετοχικού πακέτου του δημοσίου στην ΟΛΘ Α.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το γερμανικό fund, η Deutsche Invest Equity Partners GmbH, που θα κατέβαινε στο κοινοπραξία με τον όμιλο του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, τελικώς μένει εκτός νυμφώνος επειδή ο διαχειριστής λιμενικών terminal με τον οποίο τελικώς θα συνεργαζόταν δραστηριοποιείται στις ποτάμιες μεταφορές.

Πιθανότατα δεσμευτική πρόταση δεν θα καταθέσει και η APM Terminals της Maersk, με το δανέζικο όμιλο στο τρίτο τρίμηνο του 2016 AP Møeller-Maersk, να γράφει σημαντικά μικρότερα κέρδη από τα προσδοκώμενα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για "νοικοκύρεμα" του σχήματος.

Έτσι, όπως ήδη είχε φανεί, από τους οκτώ που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον, τρεις είναι αυτοί που παραμένουν «ζεστοί» για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι Φιλιππινέζοι της ICTS, η ιαπωνική Mitsui και η P&O του Dubai World.

Ωστόσο, και οι τρεις ανωτέρω, δείχνουν να συμφωνούν σε ένα αίτημα, στο να μην υπάρξει δεσμευτικό ποσό επενδύσεων σε ορισμένο χρονοδιάγραμμα και εξ΄όσων πληροφορείται η Voria.gr, η πλευρά κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει, εν όψει οριστικής διαμόρφωσης του κειμένου της σύμβασης παραχώρησης, να επεκτείνει την πενταετία των πρώτων επενδύσεων.

Εν τω μεταξύ, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και υποψηφίων, δεν βοηθάνε οι οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου, που έδειξαν μείωση τζίρου κατά 20% και ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα προ φόρων κέρδη. Βεβαίως, η κάμψη εξηγείται και από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά της πώλησης, που διήρκεσαν επί μακρόν.

Εάν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, η σύμβαση θα πρέπει αρχές Οκτωβρίου να οριστικοποιηθεί και να ανεβεί στο data room, εάν στόχος είναι το κλείσιμο του διαγωνισμού με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, εντός του Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: www.voria.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter