Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οριστικό: Αποκρατικοποιούνται Ο.Λ.Π. και Ο.Λ.Θ.

olp 5678

Στο κάδρο των αποκρατικοποιήσεων από χθες και ο Ο.Λ.Θ., καθώς κυβερνητικές διαρροές τις οποίες επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, δίνουν τέλος στις παρανοήσεις περί των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει τους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών.

Αν και η αναφορά γίνεται για το 51%, είναι γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν διερευνηθεί μέθοδοι για σταδιακή παραχώρηση και των υπολοίπων ποσοστών μέχρι ενός ορίου, το οποίο δημιουργούσε αχλή ως προς το θέμα της συμμετοχής του Δημοσίου στο μειοψηφικό πακέτο και το ύψος που θα διατηρούσε αυτό.

Η πραγματικότητα είναι ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση οι θεσμοί ασκούσαν σοβαρές πιέσεις για την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, συνδέοντας αυτές με την οριστικοποίηση των πακέτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας για το οποίο τρέχει σήμερα η κυβέρνηση εντάσσοντας τα δύο λιμάνια σύμφωνα με τις αναφορές του Reuters στο πακέτο που θα προταθεί στους θεσμούς ώστε να επέλθει μια μορφής ενδιάμεση συμφωνία μέσα στο πρώτο πενθήμερο ει δυνατόν του Μαΐου.

Με βάση τα νέα δεδομένα, εκτιμάται ότι μέσα στο δεκαήμερο του επόμενου μήνα το ΤΑΙΠΕΔ θα προσδιόρισε άμεσα τις δεύτερες και ουσιαστικές φάσεις του διαγωνισμού, που αφορούν στη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ελέω Reuters, ουδόλως χαροποιεί τα ανταγωνιστικά προς τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, λιμάνια της ΕΕ σε βορρά και νότο, καθώς διαφαίνεται στον ορίζοντα η δυναμική που θα αποκτήσουν τα δύο ελληνικά λιμάνια και το ισχυρό προβάδισμα στην επόμενη μέρα της αναδιαμόρφωσης των εμπορευματικών ροών από το διεθνές εμπόριο.

Κινέζοι και Δανοί αναμένουν τις συγκεκριμένες φάσεις των διαγωνισμών προκειμένου να τοποθετηθούν στρατηγικά και επί της ουσίας να επιβεβαιώσουν τα σενάρια που είναι ήδη γνωστά στους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων περί των ρόλων που θα διαδραματίσουν Πειραιάς και Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter