Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Α. Τσίπρας: Πράσινο φως για τις ιδιωτικοποιήσεις...υπό όρους

tsipras01

Ένα βήμα πιο κοντά στις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Τσίπρας είπε άτι «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν για την κυβέρνηση ιδεολογική εμμονή», προσθέτοντας ότι το αγκάθι στο να προχωρήσουν έγκειται στο ότι «οι δανειστές τις θέλουν για εξοικονόμηση χρημάτων για το χρέος».

Οι ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αυτές των Οργανισμών Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης, είπε ο Πρωθυπουργός «είναι μία από τις υποχωρήσεις μας, αλλά όχι να μπουν τα χρήματα σε βαρέλι χωρίς πάτο, να επενδύονται στην πραγματική οικονομία, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου».

Οι αναφορές αυτές του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για μεταβολή στο ποσοστό παραχώρησης, ενώ ειδικά για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον τίθεται ως προαπαιτούμενο η δυνατότητα συμμετοχής του Ελληνικού δημοσίου, θα επέλθουν αλλαγές στα ποσοστά παραχώρησης, τα οποία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ανέρχονταν σε 67%.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον από κινεζικής πλευράς έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό της Ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πια το μόνο που απομένει είναι επανακαθοριστούν τα ποσοστά παραχώρησης του ΟΛΠ, αλλά και να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας για το που θα κατευθυνθούν τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την εν λόγω παραχώρηση.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις και στο θέμα αυτό θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών Ελλάδος και θεσμών, ένα μέρος των χρημάτων να πάει στο χρέος και ένα μέρος τους στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα της διανομής των χρημάτων που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα προχωρήσουν. Τέλος, ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται στην φάση της επαναδιαπραγμάτευσης της εν λόγω ιδιωτικοποίησης, κάτι που ισχύει και για τα αεροδρόμια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter