Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε τροχιά σύγκρουσης λιμενεργάτες – κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ. Επιτάγχυνση ζητούν οι χρήστες της ΔΝΕ

limenergates

Σε ρήξη οδηγούνται οι μέχρι πρότινος στενές σχέσεις των λιμενεργατών με την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της τελευταίας να προχωρήσει κανονικά στις ιδιωτικοποιήσεις των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης με βάσει τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς.

Η σαφής θέση της κυβέρνησης για το μείζον αυτό θέμα όπως διατυπώθηκε και στην επιστολή που απεστάλλει προς το Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, αλλά και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Λιμένα Πειραιά.

Οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς σε κοινή ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν ότι «ο αγώναςκατά τις ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών έρχεται από μακριά και δεν θα διστάσουμε να πάει μακριά αν αθετηθούν Κυβερνητικές δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά της παραπάνω απόφασης, εφόσον επιμείνει σε αυτήν η κυβέρνηση.

Όπως είναι ήδη γνωστό το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων συζητήθηκε εκτενώς χθες, μεταξύ και των άλλων θεμάτων, στην πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Λαφαζάνη να αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Λαφαζάνης, ακόμη και σήμερα, 24 ώρες μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να δηλώνει ότι τουλάχιστον στον τομέα της ενέργειας που ελέγχει δεν πρόκειται να γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση ανεξάρτητα από το τι γράφει το email Βαρουφάκη προς το Eurogroup.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι είναι κατά και των ιδιωτικοποιήσεων των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με την αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη και αναφέρει ότι το email Βαρουφάκη αφορά όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη γίνει και έχουν ολοκληρωθεί και δεν κάνει λόγο για νέες επενδύσεις.

Επιτάγχυνση των εξελίξεων στα λιμάνια ζητούν οι χρήστες

Στον αντίποδα των δηλώσεων συνδικαλιστών και κυβερνητικών ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, στην οποία εκπροσωπούνται οι βασικοί διεθνείς χρήστες λιμενικών υπηρεσιών, κ. Γιάννης Χατζηαντωνίου, κάλεσε την κυβέρνηση «να επιδείξει ευελιξία και προ πάντων ταχύτητα κινήσεων και αποφάσεων, για την σχηματοποίηση της αναγκαίας λιμενικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης στα στρατηγικής σημασίας λιμάνια, περαιτέρω σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων παγκόσμιων διαχειριστών λιμενικών υποδομών, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διαγωνιστική διαδικασία».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηαντωνίου, «τότε μόνον τα λιμάνια θα αποκτήσουν νέα δυναμική και θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών. Η ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων των λιμένων, ευνοεί όπως είναι γνωστό, πολλές άλλες παράπλευρες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται παράλληλα και ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας.

Δεν πρέπει τέλος», καταλήγει, «να διαφεύγει της προσοχής της Πολιτείας, ότι ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλες Ναυτιλιακές Εταιρείες επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους και τις στρατηγικές τους, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τα απαιτητά από το παγκόσμιο εμπόριο. Όπως και να έχει, δεν θα πρέπει να χαθεί η επενδυτική ευκαιρία για τα Ελληνικά λιμάνια, η σημασία των οποίων έχει καταδειχθεί τόσο από τους Χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων- Μέλη της Δ.Ν.Ε., όσο και από τις παραγωγικές τάξεις».

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter