Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΟΛΘ: «Παρακαμπτήριο» εξετάζει η Ρωσία

olth 9999

«Παρακαμπτήριο» των ιδιωτικοποιήσεων, που η παρούσα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται, φαίνεται να εξετάζει η ρωσική πλευρά αναφορικά με την τύχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τη οποία ως γνωστόν είχε εκδηλώσει η εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων αλλά και κατ' επέκταση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αν αποφασιστεί να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμμετάσχουμε».

Εάν αποφασιστεί μη γίνει ιδιωτικοποίηση θα δούμε πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εταιρείες εάν μπορεί εδώ να εμφανιστεί η δυνατότητα για κοινή συνεργασία.

Να σημειώσουμε ότι οι τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα περί διακρατικών συμφωνιών που βέβαια προσκρούουν στο κοινοτικό νομικό πλαίσιο βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Οίκων Αξιολόγησης αλλά και των Διεθνών επενδυτικών κύκλων που αναμένουν να δυο πως και υπό ποιο καθεστώς η νέα κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική απέναντι σε ένα θέμα τα οποίο χαρακτηρίζεται αιχμής για τους Ευρωπαίους εταίρους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα προγράμματα των αποκρατικοποιήσεων του παρελθόντος είχαν «τρενάρει» καθώς υπήρχε προβληματισμός για το πολιτικό κόστος τα οποίο τελικά και δεν απεφεύχθη.

Όσον αφορά στα λιμάνια, μεγάλες εταιρείες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων περιμένουν και αυτές το στίγμα από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας δεδομένης και της σημερινής αντίδρασης της κινεζικής πλευράς που εξέφρασε την έντονη ανησυχία της μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, για «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Σεν Ντανιάνγκ, η Κίνα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, όπως της Cosco.

Χθες, η πρώτη αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δια μέσου του εκπροσώπου του Χουά Τσουνγίνγκ αναφέρει πως «το 2008 ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς».

«Αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε, «είναι υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter