Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ελληνικός κόμβος με τρένα και λιμάνια

stathmos emporeumatokibotion peiraia pct cosco

Στο «υποθετικό ερώτημα» πως μπορεί να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας άρα και να συμβεί ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών πέραν των συναλλαγματικών εσόδων για την εθνική οικονομία η απάντηση είναι μία. Και διόλου υποθετική. Ο συνδυασμός τρένου πλοίου μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα σε στρατηγικής σημασίας κόμβο για το διεθνές εμπόριο με άμεσες θετικές επιπτώσεις για την οικονομία.

Η συντελούμενη κοσμογονία στα Βαλκάνια απ άκρου σ΄ άκρο με τις επενδύσεις σε σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει έξω από αυτή την κοσμογονία.

Που ειρήσθω εν παρόδω έγινε κατανοητή όταν άρχισαν να δρομολογούνται εμπορικοί συρμοί από τον Πειραιά με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που καταπλέουν πλέον στον Πειραιά στις εγκαταστάσεις της PCT SA.

Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη είναι τα τρία κομβικής, με διεθνή στρατηγική σημασία, λιμάνια τα οποία συνδεόμενα σιδηροδρομικώς και με «ανοικτές» τις διακρατικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία αλλά και Σκόπια, Σερβία υπόσχονται μία ανάπτυξη στην οποία επενδύσει το διεθνές εμπόριο.

Το ερώτημα ωστόσο, διόλου υποθετικό, ήταν και παραμένει στο κατά πόσον γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά οι σιδηροδρομικοί φορείς θα προχωρήσουν σε ταχύρυθμους σχεδιασμούς ανάπτυξης αλλά και κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης γρήγορα στην αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων των προαναφερθέντων λιμανιών. Ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων το από τεχνοκρατικά χείλη ειπωθέν περί "momentum" ήταν και παραμένει μία πραγματικότητα. Η οποία και δεν πρέπει να χαθεί.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter