Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παραγωγικότητα: “Λύση” για την αποσυμφόρηση των λιμένων

msc daniela1

Άλλη μία «έννοια» προσαρτήθηκε εσχάτως στην πολυσυζητημένη «παραγωγικότητα» η οποία αποτελούσε και αποτελεί εκ των βασικών στοιχείων προσδιορισμού της ανταγωνιστικότητας και για τα λιμάνια. Αλλά αυτή τη φορά η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες του αλλά με το συνδυασμό του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών.

Κοινώς με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι διοικήσεις λιμένων για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση της νέας «εποχής» των «συμμαχιών» αλλά και για να «επιβιώσουν» του λιμενικού ανταγωνισμού.

Οι επισημάνσεις άλλωστε του διευθυντή του Clarkson Research Services κ. T. Crowe ότι οι εξελίξεις στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων και της αύξησης της κίνησης επαναφέρουν στο προσκήνιο ουσιαστικά το ρόλο των στρατηγικών των λιμένων κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, όπως άλλωστε και του αναλυτή της Drewry Shipping Consultants κ. N. Davidson ότι η ανάπτυξη των μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων οδηγούν τα λιμάνια να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη αλλαγή.

Με τα μεγέθη των πλοίων να εμφανίζουν κατά τους αναλυτές ανάπτυξη που κυμαίνεται μεταξύ του 70% έως και του 160% σε μεγέθη και μεταφορικές ικανότητες ,αναλόγως των γραμμών δρομολόγησης, καθίσταται προφανές ότι οι διοικήσεις των λιμένων καλούνται να απαντήσουν σε μία νέα πρόκληση συνδυασμού έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής με τον πλέον «παραγωγικό» τρόπο.

Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα σε αναλύσεις που είδαν το φώς περί παραγωγικότητας και συνακόλουθα κατάταξης λιμένων το Jebel Ali βρέθηκε στην κορφή με καταγεγραμμένες κατά μέσο όρο 138 κινήσεις ανά ώρα και με 163 κινήσεις ανά ώρα σε πλοία της τάξης των 8.000 TEU's.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter