Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εξακολουθεί ισχυρό το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον - UPD

varvitsiotis-Maksim Sokolov

Εξακολουθεί ισχυρό το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα στοιχεία που απορρέουν της συναντήσεως που τελείωσε πριν από λίγο, μεταξύ του Ρώσου υπουργού Μεταφορών Maksim Yurevich Sokolov και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν το πεδίο επενδύσεων στο οποίο μπορεί να κινηθεί η ρωσική πλευρά.

Όσον αφορά τα ναυτιλιακά ζητήματα μείζονος σημασίας, διαπιστώθηκε η σύμπλευση Ελλάδας – Ρωσίας σε θέματα που εξετάζονται σε αυτή τη φάση σε επίπεδο ΙΜΟ, ενώ επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι το σύνολο των θεμάτων της ναυτιλίας θα πρέπει να εξετάζονται σε αυτό το επίπεδο ώστε να αποφεύγονται περιφερειακές πολιτικές που δημιουργούν ζητήματα αλλοίωσης του πεδίου ανταγωνισμού της ναυτιλίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και η ρωσική πλευρά δεν έχει προς ώρας ορίσει  υποψήφιο, έθεσε το θέμα της εκλογής νέου Γ.Γ. στον ΙΜΟ, ζητώντας και την ελληνική υποστήριξη.

Όπως προέκυψε προ της διαδικασίας των εκλογών θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τη ρωσική πλευρά. Το πεδίο της συζήτησης, όπως προναφέρθηκε, εστίασε και σε θέματα επενδύσεων, όπου ως γνωστόν η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον, τόσο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Να σημειωθεί ότι σε επίσημο πολιτικό επίπεδο η ρωσική πλευρά έχει ζητήσει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στα θέματα επενδύσεω,ν αλλά και να κάνει πιο σαφή τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η ρωσική πλευρά διατηρεί ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του υπουργείου κατέστη σαφές ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες που αφορούν τις δεύτερες φάσεις αποκρατικοποίησης των δυο λιμένων και πιθανώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως προαναφέρθηκε επίσης, η ρωσική πλευρά διατηρεί ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣ,Ε δηλαδή, για δυο διαφορετικές αποκρατικοποιήσεις όπως κατέστησε σαφές η ελληνική πλευρά σε συνέχεια της γνωστής θέσεως απόρριψης της «λύσης πακέτου», δηλαδή της ταυτόχρονης διαγωνιστικής διαδικασίας για ΟΛΘ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνάντηση η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι παρουσίασε και το ενδεχόμενο να εξεταστούν από το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον και οι περιπτώσεις της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου.

Δηλαδή δύο λιμένων που προς ώρας δεν έχουν ενταχθεί στα σχέδια αποκρατικοποίησης αλλά ενδεχομένως όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς θα μπορούσε να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον με διαδικασίες παραχώρησης ενδεχομένως.

Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, πρέπει να σημειωθεί, διατηρούν από δεκαετιών το ρωσικό ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης στρατηγικής τους σημασίας για την ΝΑ βαλκανική αλλά και της δυνατότητας σύνδεσης του Βόλου, με λιμάνια της Συρίας, οψόποτε υπάρξει σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται σε κατάσταση ρευστότητας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter