Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βαρβιτσιώτης για τον φιλικό ΟΛΠ-COSCO: «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στη διευθέτηση του θέματος»

varvitsiotis-774

Αισιόδοξος για την καλή έκβαση της διαδικασίας του «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ- COSCO μετά και την αναβολή συζήτησης του ζητήματος στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό 9,84.

Πέραν των πολιτικών θεμάτων στα οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί ο υπουργός ερωτήθηκε και για τα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την Κινεζική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα ερωτηθείς για την εμπλοκή που σημειώθηκε στην γ.σ. ανέφερε τα

«Αυτό το οποίο συνέβη χθες ήταν μια αναβολή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΛΠ για την 25η Νοεμβρίου στην οποία θα συζητείτο το θέμα της οριστικής συμφωνίας για τον φιλικό διακανονισμό και την επέκταση της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά και περιμέναμε και την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό το οποίο πολύ απλά συνέβη είναι ότι ακόμα παρατηρήσεις, τις οποίες έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στο κείμενο της συμφωνίας του φιλικού διακανονισμού. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στη διευθέτηση αυτού του θέματος με στόχο ακριβώς να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Εμείς δεν υποχωρούμε από το στόχο μας να γίνει αυτή η επένδυση. Μια επένδυση την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του Πειραιά, για την μετατροπή του σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και βέβαια για τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία που έχουμε χαράξει με την Κίνα».

Επίσης ερωτηθείς σχετικά με δύο νέους όρους που έχουν προκύψει -σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο- για τη λήψη της οριστικής έγκρισης του φιλικού διακανονισμού, σχετικά με την καταβολή πρόσθετου ενοικίου από το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά για τη χρήση του νέου δυτικού προβλήτα και με την αναστολή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος ως το 2021 και την εν συνεχεία επαναφορά του, και οι οποίοι έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της COSCO ο υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Εγώ δεν είμαι για να σχολιάζω την δυσαρέσκεια ή την ευαρέσκεια σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που με νοιάζει είναι να προχωρήσει αυτή η τόσο σημαντική επένδυση. Σας λέω ότι εργαζόμαστε, κι αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης και ο στόχος του Πρωθυπουργού, για την άρση οποιονδήποτε διαφωνιών. Είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιαστεί στις 25 Νοεμβρίου ένα τροποποιημένο σχέδιο σύμβασης, το οποίο θα καλύπτει όλες αυτές τις ανησυχίες και θα δίνει το "πράσινο φώς" για την ολοκλήρωση της επένδυσης».

Τέλος σχετικά με το αν η Κινεζική πλευρά επιμείνει ήδη στις αντιρρήσεις που έχει διατυπώσει αν θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο της συμφωνίας και υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τα ακόλουθα:

«Οι συμφωνίες τέτοιας σημασίας δεν είναι εύκολο, ούτε να καταρτιστούν, ούτε να ολοκληρωθούν πάντα. Είναι μια πολύ μεγάλη, πολύ φιλόδοξη συμφωνία, στην οποία - δεν σας κρύβω - ότι έχουμε επενδύσει πολύ μεγάλο κομμάτι των προσδοκιών μας για να στείλουμε ακριβώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική σε μεγάλες επενδύσεις, ότι αλλάζουμε το κλίμα το επενδυτικό, ότι δεν «κολλάνε», πλέον, οι επενδύσεις στη χώρα.
Βεβαίως, είχαμε θέσει και ορισμένους όρους, τους οποίους μέχρι τώρα τους έχουμε υπηρετήσει και για αυτό η συμφωνία αυτή πρέπει - για να μην αμφισβητηθεί από τον οποιοδήποτε στο μέλλον – να τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τελεί υπό την έγκριση της εσωτερικής έννομης τάξης και αυτόν το στόχο θα τον προχωρήσουμε ως το τέλος. Νομίζω, ότι επειδή και οι δύο πλευρές θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση και θέλουμε να δούμε το λιμάνι του Πειραιά να αναπτύσσεται με τον τρόπο, τον οποίο σας περιέγραψα, θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά τους, ώστε να καλυφθούν οι όποιες παρατηρήσεις υπάρχουν σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter