Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανάπτυξη των logistics μέσω των μεσογειακών λιμένων

cosco-pireas-123

Η ανάπτυξη των λιμένων με πρόσωπο στη Μεσόγειο, εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και όλο το cluster των logistics στην ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για τα συγκεκριμένα λιμάνια εμφανίζονται ευοίωνες, καθώς ως γνωστόν από την προσεχή χρονιά, θα διέρχονται μεγάλες γραμμές Ασίας-Ευρώπης αλλά και Ασίας-Αμερικής, γεγονός που ανοίγει τους ορίζοντες για νέες συνεργασίες για τη διασπορά προϊόντων στην Ευρώπη, κεντρική και ανατολική, έναντι του παλιότερου καθεστώτος και μέχρι σήμερα ισχύοντος για διασπορά προϊόντων από τα λιμάνια της Β. Ευρώπης.

Η περίπτωση του Πειραιά και της Cosco έχει καταστήσει προφανείς τις δυνατότητες για τη ανάπτυξη των λιμένων της Μεσογείου, τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται σε μια ιδιότυπη φάση συνεργασίας στο τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και δη των σιδηροδρομικών με ταχείς εμπορευματικούς συρμούς που μπορούν να κατανείμουν εμπορεύματα μεταξύ των λιμένων αλλά και να διανέμουν αυτά στα κέντρα των αγορών.

Το μόνο που μένει να απαντηθεί αφορά το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των όποιων επενδυτικών επιλογών θα συμβούν από τούδε και στο εξής για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό κι όχι μόνο εμπόριο, αγκάλιασε την προσπάθεια της PCT S.A. και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οπότε εναπομένει όπως αναφέρθηκε να απαντηθεί ο τρόπος που το σιδηροδρομικό δίκτυο θα ανταποκριθεί, αλλά και ο τύπος των διασυνδέσεων, είτε με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είτε με λιμάνια που έχουν πρόσωπο στη Μ. Θάλασσα και με δεδομένο ότι οι συνδέσεις αυτές έχουν προφανή στρατηγική σημασία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter