Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τρέχουν οι εξελίξεις για τη λιμενική πολιτική

moutzouris

Καταιγιστικές χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις περί την λιμενική πολιτική, καθώς νωρίτερα σήμερα διέρρευσε χωρίς προς ώρας να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Υ.Ν.Α. , η τοποθέτηση του καθηγητού λιμενικών έργων του Πολυτεχνείου, πρώην Πρύτανη και πρώην Γενικού Γραμματέα λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ρ.Α.Λ).

Η οποία ως γνωστό συστάθηκε ύστερα από συζητήσεις ετών ως ενός εκ των προαπαιτούμενων που είχε θέσει η πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυβέρνηση, για την προώθηση των θεμάτων της λιμενικής πολιτικής , πολλώ δε μάλλον των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικής σημασίας λιμένων όπως αυτές απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Η διαρροή για την τοποθέτηση του κ. Μουτζούρη αλλά και στη θέση της αντιπροεδρίας του εν λόγω οργάνου του επίτιμου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ναυάρχου Δημήτρη Μπαντιά, έρχεται σχεδόν ώρες αργότερα από της ανακοινώσεως του ΤΑΙΠΕΔ για την ενεργοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών ιδιωτικοποίηση και του ΟΛΘ.

Διαδικασίας στην οποία όπως έχει παρουσιάσει το TheSeaNation, έχουν εναντιωθεί μες ανακοινώσεις τους τόσο η πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και φορείς της λιμενεργασίας αλλά και συμπλέοντες με αυτούς φορείς των προαγωγικών τάξεων της Β. Ελλάδος.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που είναι σε θέση να γνωρίζει το TheSeaNation, ο σαφής προσδιορισμός των προδιαγραφών της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ αποκλείει την εμπλοκή «άσχετων» προς τις λιμενικές διαδικασίες επενδυτικών κύκλων, εκτός και εάν αυτοί θα κατεβάσουν από κοινού προτάσεις είτε με μεγάλους διεθνείς λιμενικούς διαχειριστές που υπερκαλύπτουν τις προδιαγραφές του ΤΑΙΠΕΔ, είτε με μεγάλη εταιρεία διακίνησης εμπορευματοκιβώτιων η οποία εμπλέκεται σε διαχείριση terminal σε παγκόσμια κλίμακα.

Κύκλοι των παραγωγικών τάξεων της Β. Ελλάδος δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο, αλλά στην πιο ακραία του έκφραση, να μην υπάρξει σε αυτή τη φάση εκδήλωση ενδιαφέροντος κάτι το οποίο κάποιοι το απέδιδαν σε κίνηση τακτικής και κάποιοι άλλοι στο ενδεχόμενο να εμφανιστούν από το παρελθόν ενδιαφερόμενοι λιμενικοί διαχειριστές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το ενδεχόμενο επέλασης επενδυτικών ομάδων ρωσοκινεζικών συμφερόντων.

Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει όπως εύκολα γίνεται κατανοητό μια πλειάδα σεναρίων όπως τα προαναφερθέντα αλλά και εικασίες για ένα διπλωματικό νέο πυρετό λόγω της σημασίας που διαδραματίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καλώς κακώς στο μαλακό υπογάστριο της Βαλκανικής αλλά και στο πολιτικό εσωτερικό παρασκήνιο της χώρας παραμονή ουσιαστικά των ευρωεκλογών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter