Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική: Κρίσιμη η σύνοδος του ESPO στο Gothenburg

espo logo.jpg

Συζήτηση επί των κατευθυντήριων γραμμών που αφορούν στην λιμενική πολιτική που θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Μαΐου στο Gothenburg στη σύνοδο του ESPO.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επί των κατευθυντηρίων γραμμών , την πρώτη ημέρα των εργασιών που προσλαμβάνουν ιδιαίτερης σημασίας, θα τοποθετηθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ ενώ την βασική ομιλία-τοποθέτηση θα κάνει ο αντιπρόεδρος και Επίτροπος Μεταφορών Siim Kallas.

Ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο που είχαν γίνει οι πρώτες διεργασίες επί θεμάτων που είχε εμφανίσει η υπό μορφή πρότασης του Knut Fleckenstein έχουν καταγραφεί ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές, το περιβάλλον αλλά και τον ανταγωνισμό και έχουν πυροδοτηθεί ερωτήματα γύρω από ζητήματα που αποτελούν πτυχές της λιμενικής πολιτικής.

Ωστόσο επί της ουσίας η νέα ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική θα αποτελέσει αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως ήδη έχει αποφασιστεί, αμέσως μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και την ανασύνθεση των οργάνων της ΕΕ. Και αυτό γιατί τα νέα όργανα που θα προκύψουν μπορεί να αναπέμψουν το όλο σχέδιο με στόχο την περαιτέρω επεξεργασία ή να προχωρήσουν στη συζήτηση του ήδη σχηματοποιημένου πλαισίου.

Πάντως η απόφαση για την προώθηση του θέματος της λιμενικής πολιτικής για μετά τις ευρωεκλογές ελήφθη ώστε να αποφευχθούν τυχόν «πιέσεις» που θα μπορούσαν να ασκηθούν εξ αιτίας της εκλογικής αναμέτρησης και άρα και των στρεβλώσεων που εν δυνάμει θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter