Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ουκρανικά λιμάνια: «Ουδέν κακόν αμιγές…

naftilia-008

Μπορεί το ενδεχόμενο απόσχισης της Κριμαίας να ωφελήσει τα λοιπά Ουκρανικά λιμάνια; Μπορεί λένε τώρα εμπειρογνώμονες που παρατηρούν «βήμα- βήμα» τις εξελίξεις στα πολιτικο-οικονομικά δρώμενα στην Ουκρανία .

Μάλιστα εικάζουν ότι τα δύο βασικά λιμάνια της Οδησσού και του Νικολάεβ θα ωφεληθούν καθώς θα υπάρξει αύξηση της κίνησης σε εισαγωγές αλλά και εξαγωγές. Ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το θέμα των logistics και γενικότερα των συνδυασμένων μεταφορών καθώς το «ρευστό» της κατάστασης που διαμορφώνεται μπορεί εν δυνάμει να δημιουργήσει «προβληματισμό» σε διεθνή κέντρα ελέγχουν εμπορευματικών ροών ως προς την «ασφάλεια» των διακινούμενων εμπορευμάτων. Σε αυτό τον καμβά πάντως διατυπώνονται και βασικά ερωτήματα για την αλλαγή του «λιμενικού status» στην περίπτωση που περάσουν υπό Ρωσικό έλεγχο οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Κριμαίας. Στο σημείο αυτό επίσης πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ναυτιλιακοί αντασφαλιστικοί οργανισμοί επίσης παρακολουθούν «βήμα- βήμα» τις εξελίξεις προκειμένου στην περίπτωση που «τα πνεύματα οξυνθούν» να αναπροσαρμόσουν για την ευρύτερη θαλάσσια ζώνη της Μ. Θάλασσας τις χρεώσεις κινδύνου για πλοία και φορτία.
Ως γνωστόν χθες άκαρπη απέβη η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα. Μάλιστα μετά την συνάντηση οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους που ήταν χαρακτηριστική του κλίματος που επεκράτησε.
«Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, επιμένοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- και προειδοποιώντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές.
Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «αντισυνταγματικό» και αντίθετο με τη διεθνή νομοθεσία και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Μάλιστα προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία και εάν απειληθούν οι πολίτες της Ουκρανίας, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση και θα υπάρξει «ακόμα μεγαλύτερο κόστος».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter