Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευρωπαϊκά λιμάνια: Υποδομές για LNG και ηλεκτρικές παροχές

containerterminals 0

Περιβαλλοντικών συζητήσεων συνέχεια καθώς νωρίτερα σήμερα η επιτροπή μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την έκθεση «Fidanza» σχετικά με την πρόταση για μία οδηγία για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.

Ο ESPO καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου σημείων ανεφοδιασμού LNG στα core TEN-T ports καθώς στο εν λόγω ζήτημα υιοθετήθηκαν οι προτάσεις Fidanza. «Πιστεύουμε ότι ο εισηγητής προσέγγισε το θέμα σωστά υποστηρίζοντας την ανάπτυξη LNG αλλά κάνει την πρόταση πιο ρεαλιστική προτείνοντας να ληφθούν υπόψη τόσο η πραγματικότητα των υφιστάμενων bunkering αγορών, όσο και τις αποστάσεις μεταξύ των λιμανιών, » σημείωσε μεταξύ άλλων η ESPO's Secretary General Isabelle Ryckbost.
Ωστόσο ο ESPO δεν φαίνεται να κατανοεί την εισαγωγή ενός αυστηρού κανονισμού για core TEN-T ports αναφορικά με την παροχή παράκτιας ηλεκτρικής ενέργειας για πλοία που απαιτούν πάνω από 1 MWA σε σημεία που δένουν τα πλοία που βρίσκονται σε ακτίνα 3 χλμ. από κατοικούμενες περιοχές . Μελέτες για τα λιμάνια σχετικά με την υλοποίηση δείχνουν ότι η παράκτια παροχή ενέργειας δεν είναι μία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια . Θα πρέπει να προωθηθεί μόνο εφόσον και στο μέτρο που έχει όφελος για το περιβάλλον και είναι αποτελεσματικό από άποψης κόστους.
Η Isabelle Ryckbost επισημαίνει: Δεν κατανοούμε την υποστήριξη για παράκτια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοινοβούλιο. Τα Ευρωπαϊκά λιμάνια έχουν υποστηρίξει την τεχνολογία αυτή και έχουν διερευνήσει την δυνατότητα παράκτιας παροχής ενέργειας εκεί που δένουν τα πλοία ενεργά. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει οδηγήσει σε επιτυχείς υλοποίησης τέτοιων projects. Ωστόσο , σε άλλες περιπτώσεις μελέτες δείχνουν την έλλειψη σημαντικού περιβαλλοντικού οφέλους και δυσανάλογα υψηλού κόστους επένδυσης. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι όποια επένδυση σε παράκτια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να δικαιολογείται μέσω τοπικών μελετών για την υλοποίηση και δεν πρέπει να επιβάλλεται ως αυστηρή υποχρέωση.
Η ψηφοφορία της ολομέλειας για την έκθεση Fidanza θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2014. Η επιτροπή μεταφορών έδωσε εντολή στον εισηγητή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο με προοπτική για μία τελική συμφωνία την άνοιξη του 2014. Σε αναμονή αυτής της συμφωνίας ο ESPO ελπίζει να έχει την ευκαιρία να πληροφορήσει περαιτέρω το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για τις συγκεκριμένες εμπειρίες που έχουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια με παράκτια παροχή ενέργειας για να βρεθεί μία λύση που θα είναι υλοποιήσιμη, φιλική προς το περιβάλλον και συμφέρει από άποψης κόστους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter