Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λαθρομετανάστευση: Ελλάδα και Ιταλία σηκώνουν το βάρος της ανάσχεσης των κυμάτων...

lathrometanastes-italia-006

Μόνο συγκλονιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα νούμερα που αποκαλύπτουν το μέγεθος της «προσπάθειας» παράνομης εισόδου σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Ελλάδα και Ιταλία δια θαλάσσης, γεγονός που καθιστά σαφές το δύσκολο έργο που επιτελούν οι λιμενικές αρχές και στις δύο χώρες.

Συγκλονιστικό είναι και το νούμερο του τζίρου των διακινητών, καθώς με βάση τα στοιχεία ο κάθε παράνομος μετανάστης πρέπει με οποιοδήποτε... τρόπο να καταβάλει ποσά που κυμαίνονται από 1.000 έως και 3.000 δολάρια σύμφωνα με τα όσα κατά περίπτωση έχουν δηλώσει στις αρχές συλληφθέντες μετανάστες.

Τα στοιχεία που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επίσης αποκαλύπτουν ότι η «υπόθεση λαθρομετανάστευση» έχει υπερκεράσει σε παράνομα έσοδα «παραδοσιακές» εκτός νόμου πράξεις (ναρκωτικά, πορνεία, επαιτεία) με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν έχει κανείς παρά να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των λαθρομεταναστών επί έστω του ελαχίστου «τιμήματος» για το «λαθρο-εισιτήριο» για να κατανοήσει τον καθημερινό ή τον μηνιαίο τζίρο που αποκομίζουν οι διακινητές και καταβάλουν εκείνοι που «ονειρεύονται» ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην ΕΕ.

Τα στοιχεία που έρχονται από υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αποκαλύπτουν τη σωρεία των περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές είτε στην πλευρά του Αιγαίου είτε νοτίως της Κρήτης απ όπου διέρχονται συνήθως μεγαλύτερα σκάφη με προορισμό της Ιταλικές ακτές. Να σημειωθεί ότι η «πίεση» για παράνομες εισόδους λαθρομεταναστών έχει αυξηθεί μετά και την ολοκλήρωση του «φράχτη» στην περιοχή του Έβρου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι οι λαθρο-διακινητές «χρησιμοποιούν» τον «άγραφο νόμο» για τη διάσωση ζωής στη θάλασσα που σέβονται απόλυτα οι Έλληνες λέγοντας ότι «μόλις μπουν στα χωρικά μας ύδατα βάζουν μαχαίρι και τρυπάνε το φουσκωτό. Ανά 100 χιλιόμετρα σε όλα τα σύνορα μας (και από ξηρά και από θάλασσα) κάθε μέρα έχουμε μια είσοδο λαθρομετανάστη».

Να σημειωθεί ότι πρωτοβουλία για τη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής διαμονής των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου και σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και για τη βελτίωση της «διαχείρισής» τους από το Λιμενικό Σώμα, έχει αναλάβει ο υπουργός ο οποίος και έχει δώσει ήδη εντολές στις τοπικές λιμενικές Αρχές, να αναζητηθούν υπαίθριοι χώροι για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, η οποία θα διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες, μέχρι την παραλαβή τους από την αστυνομία.

Κύκλοι από το υπουργείο, ανέφεραν ότι το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της εξασφάλισης καλύτερης διαβίωσης των μεταναστών, αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του υπουργού Ναυτιλίας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του.

Πίνακας

Η διαχρονικά «υποτονική» εφαρμογή της δυνατότητας επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών – εποίκων από την Ελλάδα, προκύπτει ανάγλυφα από τον παρακάτω πίνακα των συλλήψεων από αστυνομικές & λιμενικές αρχές και των αντίστοιχων απελάσεων από το 2006 έως σήμερα:

ΕΤΟΣ

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

2006

95.239

17.650

2007

112.364

17.077

2008

146.337

20.555

2009

126.146

20.342

2010

132.524

52.460

2011

99.368

17.279

2012

76.878

22.117

ΙΑΝ-ΜΑΡ 13

8.288

5.543

ΣΥΝΟΛΟ

797.144

173.023

 

 

 


Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Όσον αφορά τέλος στα της Ιταλίας και εκεί οι αρχές βρίσκονται σχεδόν σε «κατάσταση απόγνωσης» καθώς κάθε τύπου πλοιάρια «στοχεύουν» Ιταλικές ακτές με πρώτη προτίμηση τη νήσο Λαμπεντούζα. Στις ακτές τις οποίας σημειώθηκαν πρόσφατα δύο εκ των τραγικών ναυαγίων σκαφών με λαθρομετανάστες που έφεραν εκ νέου το όλο ζήτημα στο προσκήνιο.

Με βάση τα στοιχεία των Ιταλικών αρχών που συν-εποπτεύουν τις ακτές (Ακτοφυλακή και Τελωνεία) η Λαμπεντούζα αποτελεί προορισμό για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή καθώς τουλάχιστον 36.000 πρόσφυγες έχουν διασωθεί το τρέχον έτος από τις ιταλικές αρχές.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter