Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και το γιοφύρι της Άρτας...

cosco-olp-provlita

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ εξελίσσεται σε θρίλερ, δεδομένου πως η Κομισιόν δεν έχει απαντήσει ακόμη στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς απέναντι στις ενστάσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς για τον φιλικό διακανονισμό του ΟΛΠ με την κινεζική COSCO και το αν αυτή συνιστά κρατική ενίσχυση.

Σε άλλο σημείο του ίδιου ρεπορτάζ διαβάζω πως το σχετικό Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές ΟΛΠ και COSCO για την επέκταση της Σύμβασης παραχώρησης, «για να έχει αξία πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, όπου και απεστάλη» και αναρωτιέμαι, από που προκύπτει κάτι τέτοιο;

Γιατί έπρεπε να ενημερωθεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν; Τι την κόφτει την Κομισιόν αν δύο πλευρές που έχουν μεταξύ τους μια σύμβαση που ήδη τρέχει, αποφασίζουν να επεκτείνουν ή να συρρικνώσουν την εν λόγω σύμβαση;

Ας μην λησμονούμε πως την αρχική σύμβαση παραχώρησης, της οποίας επέκταση αποτελεί και το εν λόγω Μνημόνιο, έχει ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα εδώ και συναπτά έτη...

Οι δύο πλευρές θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν ολοκληρώσει την μεταξύ τους συμφωνία μέσο της συνυπογραφής του σχετικού Μνημονίου και κατόπιν, και για καθαρά τυπικούς λόγους, θα μπορούσαν να ενημερώσουν και την Κομισιόν πως συν τον χρόνο προέκυψε επέκτασης της αρχικής σύμβασης που έχει ήδη εγκρίνει. Απλά, καθαρά και ωραία.

Τα πράγματα όμως δεν έγιναν καθόλου έτσι. Κάποιος, άγνωστο ποιός, είτε στο υπουργείο Ναυτιλίας, είτε στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, είχε την φαεινή ιδέα να εμπλέξει την Κομισιόν με το καλημέρα σας.

Η Κομισιόν από την πλευρά της μη έχοντας και άλλη δουλειά να κάνει το έριξε στην αλληλογραφία. Στο καπάκι μας ήρθε και η Τρόικα να ρωτάει – αναφερόμενη στο ίδιο θέμα – κάτι ανοησίες, όπως π.χ. αν γνώριζε η το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και ο μέτοχος του λιμανιού, το ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή, για το εν λόγω Μνημόνιο.

Μια κυρία από το ΤΑΙΠΕΔ η οποία κατά τα λοιπά ασχολείται με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, έσπευσε να δηλώσει πως δεν γνώριζε τίποτε και έτσι μπλέξαμε σε ένα απίστευτο χαρτομάνι που πάει και έρχεται ένθεν και ένθεν.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Αναγκάσθηκε μέχρι και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης να πάει στις Βρυξέλλες, μπας και καταφέρει να ξετυλίξει το κουβάρι που δημιουργήθηκε στα καλά καθούμενα και χωρίς λόγο.

Αυτό το πήγαινε – έλα όμως δεν επηρεάζει μόνο την επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης η οποία συνοδεύεται από μια νέα επένδυση εκ μέρους της COSCO ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά επηρεάζει και την διαδικασία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Ενός διαγωνισμού που ολημερίς τον χτίζαμε και το βράδι εγκρεμιζόταν και ο οποίος αλλάζει τα εικοσαήμερα ως πουκάμισα.

Τώρα ειπώθηκε πως μέχρι της 12 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα, Πολιούχου της Πόλης του Πειραιά (βοήθεια μας) θα έχουμε την χαρά και την τύχη να δούμε επιτέλους τον διαγωνισμό στον αέρα...

Ας μας φωτίσει ο Άγιος Σπυρίδωνας να τελειώνουμε καμιά φορά. Ή να φτιάξουμε αυτόν τον ρημάδι τον διαγωνισμό ή να πούμε στους Κινέζους πως δεν μας ενδιαφέρει η πρόταση τους και προχωράμε σε άλλες λύσεις...

 

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter