Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναμένει ο Πειραιάς την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής

nafpigeia skaramaga 09

«Ως μάννα εξ ουρανού» ήρθε στον Πειραιά η δια στόματος πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στις αναφορές του για τις αμυντικές κινήσεις της χώρας ,το άκουσμα ότι θα εισέλθει στρατηγικός επενδυτής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα έχουν βιώσει τις συνέπειες της «στασιμότητας» στον κύκλο εργασιών, γεγονός που μεταξύ των άλλων οδήγησε σε πολλά λουκέτα και απώλειες εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Ωστόσο οι κινήσεις της ONEX με τα ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και η αναφορά του πρωθυπουργού για το Σκαραμαγκά φαίνεται να δημιουργούν συγκρατημένο αίσθημα αισιοδοξίας καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές στο παρελθόν αναλάμβαναν έργα ή υπεργολαβίες των ναυπηγείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναζωπυρωθεί στο παρασκήνιο και οι συζητήσεις σχετικά με την ναυπηγοεπισκευή και τις κινήσεις της COSCO-ΟΛΠ προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μίας «μέσης λύσης» οψέποτε αυτή βρεθεί παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πεδίο στο πρόσφατο παρελθόν είχαν σημειωθεί εντάσεις.
Με τις κινήσεις της κυβέρνησης να επιβεβαιώνουν την πρόθεσή της να επανεκκινήσει άμεσα ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας αρχής γενομένης με την άρση των τελωνειακών εμποδίων στην εξαγωγική δραστηριότητα του εφοδιασμού πλοίων ο Πειραιάς «βλέπει» τον ορίζοντα να «ξεκαθαρίζει» μετά από πολλά χρόνια. Τροφοεφοδιασμοί και ναυπηγοεπισκευή είναι τομείς που αλληλοϋποστηρίζονται με ότι αυτό θετικό θα συνεπάγεται προσεχώς για το οικονομικό γίγνεσθαι του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, με επιστολές του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνδρομή τους στην άρση των τελωνειακών εμποδίων στην εξαγωγική δραστηριότητα του εφοδιασμού πλοίων.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, είναι θετικό που τελικώς καταργείται η εφαρμογή του “Ειδικού Προορισμού” και εφαρμόζεται η διαδικασία της επανεξαγωγής. Επίσης, απόλυτα δικαιολογημένα, ορθώς χορηγείται απαλλαγή χωρίς διακρίσεις για τα τροφοεφόδια σε πολεμικά πλοία που εκτελούν πλόες εξωτερικού και σε αλιευτικά υπερπόντιας αλιείας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΠ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) Ν. Μαυρίκο, κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών προτάσεις ενσωμάτωσης 5 βελτιωτικών παρεμβάσεων, στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο “Φορολογικές Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας”, με στόχο την άρση των εμποδίων σε εφοδιασμούς πλοίων και εξαγωγές.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter