Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σπάει οσονούπω η πρωτοκαθεδρία των λιμένων της Β. Ευρώπης - «Καλπάζει» ο Πειραιάς

05 53934CoscoPiraeus800x454

Αμβούργο, Ρότερνταμ, Αμβέρσα και Μπεμερχάβεν. Τα στοιχήματα έχουν ήδη τεθεί για το ποίο από τα λιμάνια  με «πρόσωπο» στη Μεσόγειο θα σπάσει την σταθερή για δεκαετίες πρωτοκαθεδρία των τεσσάρων λιμένων της Β. Ευρώπης στην κατάταξη των container terminal.

Η «μάχη» που εξελίσσεται σε δύο μέτωπα είναι ιδιαίτερα σκληρή τόσο στο πεδίο της Μεσογείου όσο και σε εκείνο της Β. Θάλασσας. Ωστόσο έγκυροι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Πειραιάς με το +24.40% «καλπάζει» σε βαθμό τέτοιο που δεν αποκλείονται θεαματικές ανατροπές στην βασική κατάταξη των ευρωπαϊκών λιμένων με την μεγαλύτερη κίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Αν αυτή δυναμική του Πειραιά δεν ανακοπεί τότε δεν αποκλείεται να βρεθεί στη τέταρτη θέση της κατάταξης εκθρονίζοντας το Μπεμερχάβεν το οποίο δεν αποκλείεται να κατρακυλήσει ακόμη και στην έβδομη θέση αν εκτός του Πειραιά την ίδια δυναμική διατηρήσουν και τα λιμάνια τρία Ισπανικά λιμάνια (Valencia, Algeciras Barcelona). Η αναρρίχηση του Πειραιά στην τέταρτη θέση θα αποτελέσει «άθλο» καθώς Ρότερνταμ Αμβέρσα και Αμβούργο θα «νοιώσουν» για πρώτη φορά μια «απειλή» από ένα Μεσογειακό λιμάνι που ήταν «εξαφανισμένο» τα προηγούμενα χρόνια στις κατατάξεις των μεγάλων λιμένων με κομβικό ρόλο για το διεθνές εμπόριο και επανήλθε δυναμικά ελέω της COSCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς έχει ένα δυναμικό master plan στο οποίο ενυπάρχει και το σχέδιο ανάπτυξης του car terminal , το οποίο θα προσδώσει στους συνολικούς όγκους, ενώ αρωγός θα είναι και η θέση σε πλήρη λειτουργία της ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης του άξονα Πειραιά - Θεσσαλονίκης, που θα προσφέρει τα μέγιστα, καθώς στην παρούσα φάση τα λιμάνια της Β. Θάλασσας αξιοποιούν στο έπακρο το ατού της άψογης σιδηροδρομικής τους κάλυψης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter